Novosti

BCEF 2018: Kako zajedno raditi na podizanju integriteta


Nakon uvodnih izlaganja na startu Balkan Compliance & Ethics Foruma, uslijedio je prvi panel na kojem je razgovarano o tome kako kompanije mogu raditi zajedno na podizanju nivoa integriteta u odnosima između poslovnih partnera (B2B) i odnosima sa javnim sektorom (B2G).

Prvi predavač bila je Olga Savran, OECD Anti-Coruption Division, koja je pohvalila organizatore na dobroj pripremi za konferenciju.

Savran je prezentirala brojne primjere svjetskih kompanija koje su snosile sankcije zbog malverzacija u poslovanju, te je istaknula da su visoke finansijske kazne pravi primjer kako se treba nositi sa ilegalnim radnjama.

Frankin Steves, Senior Consuellar, Investment Climate and Governance, EBRD, govorio je o važnosti transparetnog poslovanja.

’’Veoma je važno imati otvoreno tržište i transparento poslovanje, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Za EBRD – poslovna etika je sistem moralnih vrijednosti. Kompanije koje posluju po takvim standardima privlačne su investitorima i to je jedan od razloga zbog kojih je važno govoriti o ovom problemu’’, istaknuo je Steves.

Na kraju prvog panela obratila se Tetyana Korotka, Deputy Business Ombudsman iz Ukrajine, koja je kazala kako je sretna što je danas ovdje i što može podijeliti iskustva iz svoje države. Istaknula je bitnost borbe protiv korupcije, te prezentirala načine kako se boriti protiv ilegalnih radnji, čak i na državnom nivou. Postupak ide o početnih izvještaja i istraživanja, ka odgovoru državnih agencija, a monitoring se nastavlja i nakon toga.