Novosti

Od milijarditog dijela sekunde do kriptografije i kompleksnosti


Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i ove godine organizira jedan od najvećih naučnih skupova u regiji – Dani BHAAAS, koji će se održati od 21. do 24. juna u hotelu Termag na Jahorini. Dani BHAAAS se organiziraju već deset godina, a jubilej ove značajne manifestacije biće u znaku zanimljivih naučnih predavanja. Očekuje se dolazak preko hiljadu sudionika, uključujući stotine predavača koji sudjelovati u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.

Tako će akademik Dejan Milošević govoriti o najnovijim istraživanjima u atonauci, novoj oblasti nauke koja proučava kretanja i interakcije sa svjetlošću elektrona u atomima. Jedna atosekunda je milijarditi dio milijarditog dijela sekunde, a atonauka proučava njihovo kretanje.

Kako omogući transmisiju poruke na način na koji je samo pošiljalac i primalac mogu pročitati, upoznat će nas profesor matematike na Wellesley College u Bostonu Ismar Volić. Ovaj  bh. stručnjak, koji je držao preko 150 predavanja na pet kontinenata, govorit će na temu “Kriptografija i privatnost”. Regulacija kriptografije je aktivna i delikatna debata sa velikim reperkusijama na privatnost, a u njenom centru je matematika na kojoj počivaju kriptografski algoritmi.

Pored toga, profesor Volić će održati još dva predavanja, jedno u simpoziju primijenjene matematike, na temu topološke obrade podataka, nauke koja izučava “oblik” podataka, a drugo u simpoziju edukacije gdje će se osvrnuti na važnost STEM (science, technology, engineering, mathematics) obrazovanja, pogotovo u zemljama u razvoju.

Kompleksnost je svuda oko nas i to je jedna od kritičnih nauka za 21. vijek., a o ovoj temi govorit će je profesor na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti dr. Mirsad Hadžikadić. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, vještačke inteligencije, medicinske informatike i kompleksnih sistema.  Do sada je objavio preko 50 naučnih radova i tri knjige, organizirao međunarodne konferencije, a glavni je editor za časopis Politika i kompleksni sistemi. Dr. Hadžikadić je osnivački dekan Koledža za Informacijske tehnologije i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme. Trenutno obavlja funkciju Izvršnog direktora analitičkih programa.