Novosti

Startao BCEF 2018: Trebamo podržati one koji javno govore o korupciji


U organizaciji WEFEC-a (West-East Forum for Ethics and Compliance) i Američke trgovačke komore u BiH danas je u hotelu Holiday u Sarajevu startao Balkan Compliance & Ethics Forum na kojem će biti razmatran značaj sprovedbe međunarodnih standarda poslovanja u BiH i zemljama regiona.

Na forumu, koji se održava treću godinu zaredom, bit će predstavljeno zašto zbog neusklađenosti inostrane kompanije izbjegavaju saradnju sa domaćim privrednim subjektima i kako korporativna usklađenost sa međunarodno usvojenim pravilima domaćim kompanijama donosi kompetativnu prednost u poslovanju.

Nadam se da ćemo danas imati konstruktivne rasprave i doći do pravih zaključaka. Iako smo još daleko od zadovoljavajućeg stanja, moramo priznati da se vidi određeni napredak. Sjećam se 2013. godine kada je moj tim dizajnirao prvi compliance tools, gotovo svi su izbjegavali naše alate”, rekao je Bojan Bajić, predsjednik WEFEC-a i dodao:

Svima je već poznata tužilačko-policijska akcija u BiH, gdje je u posljednja četiri mjeseca privedeno više od 500 subjekata, što dovoljno govori o tome u kakvom okruženju živimo. Stvarno vjerujem da će danjašnji forum izroditi prave ideje i savezništva, te da ćemo poslati pravu poruku. Pitanje je dana kada će jedino isplativo poslovanje biti integrity compliance poslovanje.”

U nastavku se učesnicima obratila Violeta Čibukčić, izvršna direktorica AmCham u BiH, koja je izrazila zadovoljstvo današnjom konferencijom.

Ponosna sam da među panelistima imamo tri kompanije koje su članice Američke trgovačke komore”, kazala je Čibukčić, a zadovoljstvo organizacijom ovog događaja izrazio je i Paul Horowitz, zamjenik šefa misije Američke ambasade u Sarajevu.

Zakon se jednako ne primjenjuje na sve. Neki odlaze u zatvor, dok drugi ne snose sankcije i to je veliki problem ove sredine. Nadam se da ćemo ostvariti progres kada je u pitanju korupcija. Trebamo podržati one koji pokušavaju spriječiti ilegalne aktivnosti, a veoma je važno ne plašiti se i javno govoriti o takvim problemima. Ova konferencija je pravi primjer i ovim putem pozivam sve da tako postupaju”, istaknuo je Horowitz.