Tema u fokusu

Hadžikadić o savremenim tehnologijama: One kao da imaju vlastiti život


Na Internacionalnoj poslovno-informacionoj akademiji u Tuzli, dr. Mirsad Hadžikadić koji obnaša funkciju profesora softvera i informacionih sistema na Univerzitetu Sjeverne Karoline, održao je predavanje o temi “Pravci razvoja IT-a i tehnologija uopšte – umjesto letećih automobila dobili smo Facebook i Instagram”.

Savremene tehnologije će biti sve više i više savremene zato što ih svi razvijamo, zato što mi ne možemo bez tehnologija i one kao da imaju vlastiti život. Nekada čak i ne znamo na koji način možemo upravljati njima, ali je važno da razumijemo gdje sve ovo ide. Tehnologije danas, kao što su blockchain, umjetna inteligencija, duboko učenje, su izuzetno važne. Sve će se više razvijati vremenom, i mi kao društvo, pogotovo ovdje u Bosni i Hercegovini, moramo da nađemo način da se prilagodimo na te tehnologije, da budemo proizvođači, a ne samo korisnici naprednih tehnologija“, rekao je Mirsad Hadžikadić.

Dr. Hadžikadić se na predavanju, između ostalog, osvrnuo na savremene trendove informacionih tehnologija poput machine learning, artificial intelligence, data mining i big data, te smatra da je situacija u Bosni i Hercegovini, u kontekstu savremenih tehnologija dobra.

Ova industrija ne zahtjeva kapitalne investicije, dovoljno je da čovjek ima laptop, da ima znanje i da razvije nešto što nije razvijeno u svijetu. Tako da mislim da su naši studenti i naši ljudi pametni, obrazovanje je dovoljno dobro da im da mogućnost da projektuju nove aplikacije“, zaključuje na kraju Hadžikadić.

Hadžikadić, između ostalog, obnaša funkciju direktora Instituta za kompleksne siteme. Ključne oblasti ekspertize su mu informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.