Novosti

Ministarstvo finansija RS blokiralo sve bankovne račune UIO BiH


Ministarstvo finansija Republike Srpske blokiralo je jučer sve račune u bankama Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ na osnovu presude Suda BiH kojom je ova uprava dužna da isplati RS 15 miliona maraka plus kamate.

Riječ je o presudi koju je Sud BiH donio 7. maja 2015. godine, a kojom je UIO obavezana da RS isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite podjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Nakon što nisu uspjeli brojni pokušaji da se na sjednici Upravnog odbora UIO BiH dogovori isplata ovog iznosa RS, Ministarstvo finansija danas je blokiralo sve račune UIO, a na osnovu pravosnažnog rješenja o izvršenju koje je donio Sud BiH.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je informiran da je Pravobranilaštvo Srpske tražilo da se blokadom računa u bankama UIO izvrši naplata duga od 15 miliona KM Republici Srpskoj, jer predstavnici Federacije BiH u UIO nisu željeli da prihvate prijedlog za rješenje tog problema koji je ponudio direktor Uprave.