Novosti

TK: Javni poziv za podršku privatnim i javnim preduzećima


Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona objavilo je danas Javni poziv za odabir korisnika grant sredstava „Podrška razvoju Kantona“ za 2018. godinu. Radi se o značajnim sredstvima koja su namijenjena privatnim i javnim poduzećima.

“Radi se o 185.000 KM što se odnosi na subvencije malim poduzetnicima i malim poduzećima, subvencije javnim poduzećima, neprofitnim organizacijama. Za svaku od ovih stavki je napravljen pravilnik, uređen kriterij i on će biti vrlo transparentan”, izjavio je ministar privrede TK Osman Puškar.

Ovim pozivom planirana je subvencija malim i srednjim poduzećima za nabavku opreme i alata do 20.000 KM, subvencije obrtima za nabavku opreme i alata do 20.000 KM, također subvencije javnim poduzećima za sufinansiranje troškova za uvođenje ISO standarda, osiguranje CE znaka i obnavljanje standarda do 65.000 KM.

“Kad su u pitanju javna poduzeća, odnosno uvođenje ISO standarda, želimo da tu oblast na lokalnom nivou uređujemo na kvalitetan način”, dodao je ministar.

Grant sredstava “Podrška razvoju Kantona” za 2018. godinu predviđaju subvenciju za podršku obrtničkim komorama do 5.000 KM, te sufinansiranje programa/projekata edukacije za pokretanje biznisa do 5.000 KM.

Ministar se nada da će i ovo biti jedan od poticaja razvoja.

Kandidati prilikom prijave na Javni poziv obavezno trebaju dostaviti popunjeni prijavni obrazac koji čini sastavni dio Pravilnika i koji se može dobiti u Ministarstvu privrede Tuzlanskog kantona i putem web stranice Vlade Kantona.