Tema u fokusu

Pozitivan uticaj izbjeglica na tržište sa deficitom radne snage


Migrantski talas koji je posljednjih mjeseci zapljusnuo Bosnu i Hercegovinu javno mnijenje promatra kao nešto a priori loše. Međutim postoje primjeri iz svijeta, kada je tržište ovaj priliv potencijalne radne snage spremno dočekalo i iz svega izvuklo koristi. Pozitivan primjer gore navedenog nazire se u Sjedinjenim Američkim Državama. Fiscal Policy Instute, na osnovu istraživanja, zaključuje da ako uspijemo izbjeglice integrirati u tržište rada, možemo očekivati brze i jasne efekte u domaćoj privredi.

Ovaj institut je proveo istraživanje na 100 izbjeglica i njihovih poslodavaca u četiri oblasti SAD-a, u kojima je nastanjeno najviše izbjeglica

Na osnovu istraživanja zaključeno je da je najveća korist uspješne integracije ta što izbjeglice puno duže ostaju na istom radnom mjestu od domaće radne snage. Dakle, lojalniji su svom prvom poslodavcu. Da budemo precizniji, izbjeglice mijenjaju prvo radno mjesto čak 75% rjeđe od američkih radnika. Njihova lojalnost donosi dodatni prihod poslodavcima, jer su troškovi promjene radnika otprilike 20% njegove godišnje plate. Najveći razlog za gore navedeno je ogroman napor koji poslodavci ulažu, da bi se izbjeglice integrirale u kompaniju.

Istraživanje također otkriva da kompanije koje posvete vrijeme i trud savladavanju prepreka s kojima se izbjeglice susreću (jezik, smještaj), bivaju nagrađene predanim radom, ali i većim izborom novih radnika među izbjeglicama. Dobra riječ daleko se čuje.

Zaključak je jednostavan, ako ljudima date šansu i pomognete njihovu adaptaciju na novo tržište i posao, višestruko će vam se vratiti. Ako postupite suprotno, postat ćete tranzitna ruta za izbjeglice, među kojima ima itekako predanih i kvalifikovanih radnika. Ne iskoristiti taj potencijal u vremenu kada je sve više bosanskohercegovačkih radnika na privremenom ili stalnom radu u Zapadnoj Europi, u krajnju ruku je neodgovorno. U onome što jedni vide nepriliku, drugi će prepoznati svoju šansu.