Novosti

Top lista balkanskih izvoznika u EU: BiH na trećem mjestu


Uvoz Evropske unije iz zemalja Zapadnog Balkana udvostručio se za 10 godina, sa devet na 20 milijardi eura, saopćila je evropska agencija za statistiku Eurostat. Izvoz se također povećao, sa 18 milijardi 2007. godine na 29 milijardi eura 2017.

Najveći udio izvoza i uvoza proizvoda sa članicama EU u ukupnoj razmjeni imala je Makedonija, koja je prošle godine izvezla 81 posto ukupnog izvoza, u vrijednosti od četiri milijarde eura.

Iza nje je Albanija, sa 1,6 milijardi eura proizvoda izvezenih u zemlje EU, što čini 77 odsto ukupnog izvoza te zemlje, a na trećem mjestu je Bosna i Hercegovina koja je u EU izvezla četiri milijarde eura, što je 71 posto njenog ukupnog izvoza.

Vrijednost izvoza Srbije u EU bila je 9,7 milijardi eura, što je 68 posto ukupnog izvoza, a Kosova 94 miliona eura, odnosno 25 posto cjelokupnog izvoza. Vrijednost izvoza Crne Gore u EU bila je 0,1 milijardi eura i to je činilo 35 posto ukupnog izvoza te zemlje.

Makedonija je prva na listi i kada je u pitanju uvoz iz EU. Prošle godine je iz evropskih zemalja uvezla proizvode u vrednosti od 4,3 milijardi eura, što je činilo 63 posto ukupnog uvoza. Albanija je iz Unije uvezla 62 posto uvezenih proizvoda vrednosti 2,9 milijardi eura, a BiH 61 posto, odnosno 5,7 milijardi eura.

Više od polovine uvoza Srbije, 59 posto, došlo je iz članica EU, što je iznosilo 10,3 milijardi eura. Kosovo je uvezlo 1,3 milijardi eura proizvoda, što je činilo 43 posto ukupnog uvoza. Udio proizvoda uvezenih iz EU u Crnu Goru prošle godine bio je 47 posto i iznosio je 1,1 milijardi eura.

EU je 2017. u trgovini sa zemljama Zapadnog Balkana ostvarila suficit od devet milijardi eura, što je 10 posto više nego 2016. Najveći suficit od 1,1 milijardi eura ostvarile su Mađarska, Grčka i Hrvatska, dok je deficit imalo šest članica, među kojima je najveći imala Švedska – 66,4 miliona eura.

Najveći izvoznici među članicama EU u balkanske zemlje bile su Njemačka, sa 16 posto ukupnog izvoza Unije u ovaj region, i Italija, sa udjelom od 14 posto. Njemačka i Italija se također zemlje koje najviše uvoze sa Balkana, sa udjelom od 23, odnosno 18 posto u ukupnom uvozu u EU iz balkanskih država.