Novosti

Lufthansa neće biti meta istrage regulatora tržišnog takmičenja


Njemačka aviokompanija Lufthansa ipak neće biti meta istrage regulatora tržišnog takmičenja zbog povećanja cijena karata nakon propasti Air Berlina, nekad drugog zračnog prevoznika u zemlji.

Tamošnji regulator tržišnog takmičenja priopćio je da je zaprimio prijavu o povećanju cijena Lufthansinih karata te je razmotrio da li postoje uvjeti za pokretanje detaljne istrage.

Air Berlin je propao u oktobru prošle godine, pa je Lufthansa nekoliko mjeseci imala monopol na nekoliko domaćih linija.

Regulator je naveo kako su Lufthansine karte u prosjeku bile skuplje 25 do 30 posto nakon propasti Air Berlina. Međutim, opet su pale nakon što je na tržište ušao britanski niskotarifni prevoznik easyJet preuzevši dijelove Air Berlinova poslovanja.

Povećanje cijena Lufthansinih karata jest značajno, ali ipak ne opravdava pokretanje istrage zbog kršenja tržišnog takmičenja“, izjavio je čelnik regulatora Andreas Mundt.

Glasnogovornik Lufthanse samo je spomenuo da je kompanija upoznata s odlukom regulatora, ali ju je odbio detaljnije komentirati.