Novosti

Tuga u MOL grupaciji, preminuo György Mosonyi


MOL Grupa s velikom tugom saopćuje da je György Mosonyi, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a i bivši potpredsjednik nadzornog odbora INA-e, preminuo u 69 godini, nakon dugotrajne borbe s teškom bolesti, s kojom se dostojanstveno nosio.

Mosonyi je započeo svoju profesionalnu karijeru kod prethodnika MOL-a, ÁFOR-u. Pridružio se predstavništvu tvrtke Shell International Petroleum Co. u Mađarskoj kao stručnjak 1974. godine, a 1986. postao je njihov direktor trgovine. Od 1994. do 1999. bio je predsjednik i izvršni direktor kompanije Shell Hungary Rt. Tokom tog mandata imenovan je 1997. godine i predsjednikom Shellove regije srednje i istočne Evrope.

György Mosonyi pridružio se MOL-u 1999. godine kao predsjednik Uprave i član Upravnog odbora. MOL kao najveća firma sa sjedištem u Mađarskoj postala je istinski multinacionalni igrač tokom njegovog mandata na čelu Uprave koji je trajao do 2011. godine.

Nakon što je odstupio s položaja predsjednika Uprave nastavio je intenzivno sudjelovati u životu MOL-a, predsjedavajući Nadzornim odborom sve do smrti.

MOL grupa, mađarska poslovna zajednica i regionalni energetski sektor izgubili su istaknutog sudionika poslovnog života. Mosonyi je također bio predsjednik Mađarske privredne komore i obnašao je razne funkcije u predsjedništvu Mađarske udruge za zajednička ulaganja. Od aprila 2012. je izabran i na funkciju člana Upravnog odbora Magyar Telekom Plc-a.