Novosti

Počela izgradnja prečistača otpadnih voda u agroindustrijskoj zoni u Gradišci


Načelnik Općine Gradiška Zoran Adžić i direktor misije USAID-a u BiH Peter Dafi ozvaničili su početak izgradnje postrojenja prečistača otpadnih voda u agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, a vrijednost investicije je 560.000 KM.

Adžić je rekao da je sredstva donirao USAID, a projekt sprovodi nevladina organizacija CRS.

“Omogućit ćemo da imamo urednu kanalizaciju na prostoru privredne zone u Novoj Topoli, da se ta kanalizacija privede prečistaču i da prečišćena voda izlazi u Osorinu. Ovo je veliki dan za opštinu i podsticaj za širenje privredne aktivnosti”, rekao je Adžić.

On je naveo da je lokalna uprava, osim sredstava za prečistač otpadnih voda, uspjela obezbijediti još novca za izgradnju agroindustrijske zone u Novoj Topoli.

“Uspjeli smo da obezbijedimo putem UNDP-a donaciju od 800.000 KM za odvodnju oborinske površinske kanalizacije. Završavamo tender vrijedan šest miliona KM za dogradnju vodovoda, kanalizacije i putne infrastrukture na prostoru agrozone u Novoj Topoli. Želimo da privučemo domaće i strane investitore” istaknuo je Adžić.

Kao pozitivan primjer navodi domaćeg privrednika koji gradi tržni centar površine oko 8.000 metara kvadratnih u kojem će biti zaposleno 80 radnika, dok italijanska kompanija Calzedonia gradi objekat od 11.000 metara kvadratnih.