Novosti

EU pokrenula postupak u WTO protiv carinskih tarifa SAD-a


Europska unija jučer je pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) reagujući na nove carinske tarife SAD-a na čelik i aluminij, dok se očekuje da će kontra mjere protiv Washingtona uslijediti u narednim sedmicama.

Prethodnog dana je američki predsjednik Donald Trump realizirao svoju prijetnju da će uvesti trajne carinske tarife od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij uvezen iz EU, Meksika i Kanade, okončavajući privremeno izuzeće koje im je odobrio.

“To je veoma žalosno”,izjavila je  europska trgovinska povjerenica Cecilia Malmstrom, naglašavajući da će Trumpova odluka “nanijeti ogromne štete našim industrijama čelika aluminija” i da će “dodatno oslabiti transatlantske veze”.

Zahtjev Europske unije upućen WTO pokreće 60-dnevni period za obje strane da razriješe svoje razlike. Ukoliko u tome ne uspiju, EU može zatražiti od organizacije sa sjedištem u Ženevi da donese odluku. EU tvrdi da američke carinske tarife krše pravila WTO-a.

Blok priprema uzvratne tarife za određene američke uvozne proizvode. One bi mogle stupiti na snagu od 20. juna iako bi Briselu moglo trebati još vremena za konsultacije među državama članicama u vezi s uvođenjem tarifa, saopćio je zvaničnik EU.

“EU, u međuvremenu, nije voljna da pregovara sa SAD-om o eventualnim trgovinskim ustupcima” , kazala je Malmstrom.

Blok je ranije iskazivao spremnost da razmotri načine poboljšanja trgovinskih veza sa SAD-om sve dok Washington ne uklone nove carinske tarifa.

“Vrata su trenutno zatvorena” , izjavila je Malmstrom.

Upozorila je da novonastala situacija ugrožava ekonomski oporavak i da bi mogla dodatno eskalirati.

“Mi nismo u trgovinskom ratu, ali smo u veoma teškoj situaciji koju je izazvao SAD”, kazala je povjerenica.

EU, Meksiko i Kanada prvobitno su izuzeti kada je Trump objavio globalne tarife ne uvozne metale, koje su stupile na snagu u martu, ali je Washington u četvrtak objavio da ta izuzeća prestaju da važe.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker također bi trebao održati razgovore s Trumpom na samitu G7 koji će biti održan iduće sedmice, saopćeno je iz njegov ureda.

“Mi ćemo držati otvoreni kanal komunikacija s našim američkim partnerima”, izjavila je Junckerova glasnogovornica Mina Andreeva, prenosi dpa.