Tema u fokusu

Siluete obilježava deceniju uspješnog poslovanja na bh. tržištu


Piše: Emina Aganović

Projektni biro Siluete iz Bijeljine pravi je primjer uspješnog poslovanja na bh. tržištu. Kompanija ove godine obilježava deceniju postojanja, a u ovom periodu pronašla je svoje mjesto pod zvijezdama, te se uspjela svrstati i među bonitetne kompanije.

Sve je počelo 2008. godine kada je Đurđija Đukić, dipl. inž. arhitekture, osnovala kompaniju Siluete, koja okuplja mlade stručnjake, obučene za součavanje sa svim zadacima koje ovaj posao zahtjeva. Također, biro sarađuje sa velikim brojem vanjskih saradnika iz različitih struka, kao što su elektrotehnika, mašinstvo, građevina, geodezija, što ovaj tim čini multidisciplinarnim i spremnim za sve vrste poslovnih izazova.

U 2017. godini okončali su jedan od najuspješnijih projekata – izgradnjom fabrike molekularnih sita ”Zeochem” u Zvorniku, a čije je sjedište u Zurichu. Namjena fabrike je da na ovom mjestu gradi proizvodni pogon za proizvodnju molekularnih sita u prahu, specijalnih zeolita, kao i silikatnih hromatografskih gelova.

‘Zadovoljni smo proteklom godinom i ostvarenim rezultatima. Ponosni smo na projekt kojeg smo uradili za Švicarce, a koji je realiziran u Zvorniku. Trenutno nemamo neki tako velik projekt na kojem radimo, a u fokusu je saradnja sa jednom firmom koja se bavi proizvodnjom keramike”, kazala nam je Đukić.

Situacija na tržištu je kompleksna i nezahvalno je govoriti o planovima i širenju kada je u pitanju ljudski kadar, a sve zbog zavisnosti od investitora i njihovih ulaganja. Ipak, rukovodstvo ove kompanije naporno radi kako bi opstalo na tržištu i istaknulo se u odnosu na konkurenciju.

”Izdvajamo se po pouzdanosti, iskustvu i znanju. Uvijek poštujemo rokove i želje klijenata, a kvalitet je na prvom mjestu. To su stavke koje bi svaka kompanija trebala da ima. Stručni smo da pružimo sve usluge i riješimo dileme pred kojima se nalazimo”, zaključila je Đukić.

Kompanija Siluete je prethodnih godina praktikovala i rad sa mladim ljudima koje je obučavala, davala praksu i potrebno iskustvo, a zatim i zapošljavala. Trenutno na projektima rade mladi stručnjaci u koordinaciji članova projektnog tima kojeg čine četiri osobe.