Novosti

Zaustavljen rast cijena nafte


Na londonskom tržištu cijena barela nafte ojačala je 0,4 posto, na 76,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio tri posto, na 65,80 dolara.

Nakon šest sedmica neprestanog rasta cijena nafte, pri čemu su dosegnule najviše nivoe od novembra 2014. godine, u posljednja dvije sedmice taj je uspon zaustavljen. Doduše, prošle sedmice cijena barela na londonskom tržištu blago je porasla, no to je ponajviše posljedica korekcije nakon oštrog pada sedam dana prije.

Na američkom je tržištu, pak, cijena crnog zlata oštro pala drugu sedmicu zaredom. U tom je razdoblju skliznula više od sedam posto i zaronila na najniže nivoe od polovice aprila jer proizvodnja sirove nafte u SAD-u iz mjeseca u mjesec niže nove rekorde.

U martu je porasla za daljnjih 215.000 barela dnevno, na novi mjesečni rekord od 10,47 miliona barela dnevno, čime se dodatno približila proizvodnji najvećeg svjetskog proizvođača Rusije, koja proizvodi 11 miliona barela dnevno.

Za očekivati je i daljnji rast proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za dva, na ukupno 861 postrojenje, novu najviši nivo od marta 2015. godine.

To je već osma od posljednjih devet sedmica kako se broj tih postrojenja povećava. Kako je u istom lanjskom razdoblju bilo aktivno samo oko 730 bušotinskih postrojenja, taj podatak pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.