Novosti

Elektroprivreda BiH ove godine neće dijeliti dobit dioničarima


Prema prijedlogu odluke o raspodjeli dobiti ostvarene u 2017. godini, o kojoj će se odlučivati na Skupštini dioničara društva zakazanoj za 26. juni, dobit od 620.282 KM rasporedit će se u zadržanu dobit u iznosu od 496.306 KM, dok će 20 posto, odnosno 124.076 KM, biti raspoređeno u Fond rezervi društva.

Elektroprivreda BiH je u 2017. godini poslovala u otežanim uvjetima zbog nepovoljnih hidroloških prilika, zbog čega je ostvarena manja proizvodnja električne energije – ukupno 7.009 GWh, a što je 8,9 posto manje od plana. Proizvodnja u hidroelektranama bila je manja za 31,6 posto, dok je u termoelektranama bila veća za 4 posto od plana.

Početkom godine, kako navode u EPBiH, došlo je do potpunog otvaranja tržišta električne energije u domenu krajnjih kupaca, gdje je kod pojedinih kategorija kompanija bila izložena snažnom napadu konkurencije.

“Nakon poduzetih mjera na zadržavanju kupaca nije došlo do gubitka većeg tržišnog udjela, ali je došlo do gubitka dijela prihoda zbog nižih prodajnih cijena” – navode u EPBiH.