Investicije

Delegacija Direkcije turskih šuma posjetila općinu Bugojno


U sklopu višednevne posjete ŠPD “Srednjobosanske šume” delegacija Direkcije turskih šuma posjetila je Bugojno, gdje se sastala s načelnikom Hasanom Ajkunićem.

Gostima su prezentirani potencijali toga grada, prvenstveno u oblasti privrede, trgovine i turizma, a bilo je riječi i o skorom stavljanju u funkciju laboratorija za ispitivanje štetnika u bh šumama.

”Radi se o jednoj od najsavremenijih oprema za suzbijanje štetnika u šumama na području regiona. Cilj nam je da, na ovaj način, preduhitrimo eventualno veću pojavu štetnika, i da sačuvamo naše šume”, kazao je direktor ŠPD “Srednjobosanske šume” Vildan Hajić.

Prema njegovim riječima, u toku je završna faza instaliranja opreme za prvi laboratorij te vrste na području bivše Jugoslavije, koji će se baviti identifikacijom štetnika u šumama.

”Laboratorij u Bugojnu imat će modernu i savremenu opremu, a zvanično će biti otvoren u narednih 15-20 dana”, naglasio je.

Ističe da je vrijednost projekta oko 500.000 KM, te da je za opremanje spomenutog laboratorija Direkcija turskih šuma obezbijedila 150.000 KM. Dodao je, također, da se realizacijom projekta “otvara ozbiljna saradnja s turskim šumama”.