Novosti

Obveznice RS-a 21. juna bit će ponuđene na Bečkoj berzi


Republika Srpska će na Bečkoj berzi ponuditi  21. juna na prodaju entitetske obveznice u vrijednosti 200 miliona eura – potvrdio je danas ministar finansija Zoran Tegeltija.

Ističe da time ovaj bh. entitet prvi put izlazi na međunarodno finansijsko tržište kako bi se zadužili i na taj način, a o čemu se, kako je naveo, dugo vremena razgovaralo i vršene su pripreme.

”Naša je odluka da idemo na petogodišnje obveznice, a rok dospijeća glavnice je 28. juna 2023. godine. Svjesni smo svih rizika prvog izlaska na međunarodno finansijsko tržište, kao i svih izazova koji stoje pred nama”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon sjednice entitetske vlade.

Tvrdi da je prednost RS-a to što nema valutni rizik, jer je kurs konvertibilne marke vezan za euro.

”Pažljivo smo balansirali iznos naše prve emisije i planirali smo da naše zaduženje ni na koji način neće biti dodatno povećano emisijom obveznica na međunarodnom tržištu”, ustvrdio je resorni ministar.

Naredne sedmice će, dodao je, međunarodnim investitrima pokušati objasniti “zašto je dobro investirati u RS”.

”Pri tome moramo pokazati da stabilno upravljamo javnim dugom, da imamo stabilan privredni rast i da ovim zaduženjima neće biti ugrožen javni dug”, dodao je.

Kazao je da jedino BiH u regionu nije ponudila svoje obveznice na međunarodnom tržištu.