Investicije

Višemilionske investicije u zenički ArcelorMittal za dva ekološka projekta i povećanje proizvodnje


Kompanija ArcelorMittal potpisala je ugovore za tri nove velike investicije, saopćeno je iz te zeničke kompanije. Sa danskom firmom FLSmidth potpisan je ugovor vrijedan oko pet miliona KM i odnosi se na ugradnju drugog hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija, čime se zadržava započeti kurs i nastavlja realizacija projekta sa ovom danskom kompanijom koja je prošle godine baš u Zenici pustila u rad prvi hibridni filter na svijetu.

Završetak projekta se očekuje u maju 2019. čime će emisije prašine biti smanjene ispod 10 mg/Nm3, što je povoljnije i od evropskih normi.

“Podsjećamo, zakonska granica u BiH iznosi 50 mg/Nm3 i ovi filteri osiguravaju znatno povoljnije stanje nego što je to propisano domaćom legislativom”, poručili su iz zeničkog ArcelorMittala.

Austrijska kompanija Sick radiće na ugradnji novog i nadogradnji postojećih sistema za kontinuirani monitoring emisija u zrak iz postrojenja ArcelorMittala. Vrijednost ovog posla je 900.000 KM, a prva faza se odnosi na ugradnju novog sistema na dimnjaku Koksare, te izmještanje i nadogradnja sistema za monitoring emisija u zrak na dimnjacima Aglomeracije. Predviđeno je da radovi budu gotovi do kraja ove godine.

Osim ova dva projekta koja se odnose na zaštitu okoline, ArcelorMIttal nastavlja ulaganje u povećanje proizvodnih kapaciteta, te je potpisan Ugovor za ugradnju druge linije u fabrici građevinske armature u pogonu Valjaonice.

“Realizacija ovog projekta je povjerena renomiranoj kompaniji Schnell iz Italije. Završetak realizacije projekta se očekuje u januaru 2019. Investiranjem dodatnih 2,52 miliona KM u nabavku još jedne linije za proizvodnju armaturnih mreža koja se sastoji iz mašine za orebravanje i mašine za izradu armaturnih mreža, proizvodnja mreža u ovoj fabrici će se uduplati”, rekli su iz ArcelorMittala.