Đapo: Turistički vodiči su svojevrsni ambasadori naše zemlje

Đapo: Turistički vodiči su svojevrsni ambasadori naše zemlje

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je uručila certifikate kandidatima koji su položili ispit za turističkog vodiča.

Ispit je organiziralo i provelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a položilo ga je 185 prijavljenih kandidata i steklo certifikat turističkog vodiča, čime je otvoreno 185 novih radnih mjesta za mlade.

”Turistički vodič je osoba koja turistima pokazuje i stručno objašnjava prirodne ljepote i rijetkosti, kulturno-historijske spomenike, umjetnička djela, etnografske i druge znamenitosti, historijske događaje i legende o ljudima i zbivanjima. Oni prenose emociju i izazivaju znatiželju, što je najvažnije za povratak turista. To znači da ćete vi, obavljajući ovaj odgovoran i važan posao, biti i svojevrsni ambasadori Bosne i Hercegovine”, rekla je ministrica Đapo.

Uz iskrene čestitke na uloženom naporu i sticanju ovog važnog znanja, federalna ministrica je prisutnima poželjela uspjeh u daljnjem radu u promoviranju kulturno-historijskih, civilizacijskih i prirodnih resursa naše zemlje, te turizma kao strateške grane razvoja.

Đapo je istakla da je javni poziv Federalnog ministarstva okoliša i turizma po prvi put otvoren tokom cijele godine, što će mladima i drugim kvalificiranim osobama u Federaciji BiH omogućiti da steknu certifikat kada to njihove potrebe budu iziskivale.

Također, informirala ih je da je u parlamentarnoj proceduri i novi Zakon o turizmu koji poboljšava status turističkog vodiča, jer se predloženim zakonskim rješenjem omogućava dopunska djelatnost ili zapošljavanje vodiča u turističkim agencijama, kao i strožije kazne za strane turističke vodiče, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.