Tržišta i finansije

Euro ojačao prema dolaru, u fokusu sjednice ECB-a i Feda


Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima uoči ovosedmičnih sjednica Evropske centralne banke (ECB) i američkog Feda s kojih ulagači čekaju nove smjernice u vezi daljih poteza u monetarnoj politici.

Cijena eura u takvom je svjetlu jutros porasla za 0,4 posto prema dolaru, na 1,1816 dolara, i drži se nadomak najviših nivoa u dvije nedjelje, od 1,1840 dolara, koje je nakratko dostigla u trgovanju u četvrtak.

Zajednička evropska valuta bila je i na 0,5-procentnom dobitku prema švicarskom franku, valuti utočištu za kapital ulagača u nestabilnim vremenima. Franak je skliznuo gotovo 0,3 posto, na 1,162 franka za euro nakon što su glasači na nedjeljnom švicarskom referendumu odbacili plan reorganizacije financijskog okruženja u toj državi.

Američkom se valutom trgovalo pak po uglavnom nepromijenjenom kursu u odnosu na japansku u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak, po 109,44 jena.

Euro je ojačao uprkos povećanoj bojazni od globalnog trgovinskog rata nakon što sastanak sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta grupe G7 proteklog vikenda nije rezultirao napretkom u razgovorima o trgovinskim pitanjima.

Ulagači su spremni na dodatne nestabilnosti na valutnim tržištima uoči velikih događanja ove sedmice koja će tržišni učesnici pažljivo pratiti, uključujući sastanak na vrhu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una koji će se održati sutra, te sjednice ECB-a i američke centralne banke Fed.

U fokusu ulagača prije ECB-ove sjednice bit će redovna dvodnevna sjednica Feda na kojoj se gotovo jednoglasno očekuje drugo ovogodišnje povećanje kamatnih stopa. Tržišta će pritom ponajviše zanimati Fedove projekcije budućih povećanja kamatnih stopa.