Startup

Osječani po kafićima skupljaju talog od kafe na kojem raste biznis


Svakog dana nakon šoljice omiljenog vrućeg napitka njegovi ostaci najčešće završavaju u WC školjci. Naravno, govorimo o talogu kafe, odnosno tozu, odnosno fundaću. No, ovo je poprilično koristan talog, a kako ga niko ne reciklira, Udruženje Ospera (Osječki permakulturni aktivisti) oko toga je pokrenulo cijeli projekt Use & Reuse.

U dogovoru sa vlasnicima kafića aktivisti udruženja biciklima svakodnevno skupljaju toz koji potom miješaju s ekološkom slamom i na tome uzgajaju gljive. Kada gljiva obavi primarnu razgradnju, ostatke daju glistama koje sekundarno razgrade toz, koji tada bude potpuno iskorišten i ponovno stavljen u upotrebu putem glistinca – humusa.

U ponudi trenutno imaju svježe i sušene gljive koje će uskoro biti i ukiseljene, prah od gljiva te paket za kućni uzgoj gljiva “Shrooms2go”. Tu je i glistinac – visokokvalitetni humus, paket za kućno pravljenje glistinca te gliste. Od otpada kafe, pčelinjeg voska i eteričnih ulja rade svijeće koje odbijaju komarce. Pripremaju i online edukaciju za uzgoj gljiva na otpadu kafe.

Ospera je svoj projekt utemeljila na principu kružne lokalne ekonomije u kojoj je od otpada dobila više vrijednih proizvoda i zajednicu suradnika koji zajedno rade na stvaranju održive ekonomije. Osim što stvaraju proizvode iz otpada, članovi udruženja žele potaknuti ljude na drugačije razmišljanje, pa i zapošljavanje.

Naime, cilj im je demonstrirati održivi model recikliranja i zapošljavanja na lokalnoj razini, odnosno potaknuti ljude da ostanu i rade u svojoj zajednici. Dokazuju i da je moguće recikliranjem stvoriti proizvode koji imaju svoje tržište.

Zainteresiranima bi edukacijama omogućili kopiranje modela ili osmišljavanje vlastite verzije projekta te pružili priliku da se tako zaposle. Osim toga, žele promovirati zdrav životni stil kao sastavni dio zelene ekonomije koja potiče ekološku proizvodnju, smanjuje ekološki otisak te potiče fizičku aktivnost pa upravo zbog toga toz prikupljaju biciklima.