Investicije

Kako uvećati vrijednost nekretnine koju posjedujete?


Svi mi u glavi imamo sliku savršene kuće ili stana. Pri kupovini često tražimo „dlaku u jajetu“, jer dajemo svoj novac i na to apsolutno imamo pravo. Međutim, kada se nađemo s druge strane kupoprodajnog ugovora, neophodno je znati kako da maksimiziramo vrijednost nekretnine koju prodajemo. Dakle, pri kupovini ili izgradnji treba misliti i o tome hoćemo li se jednog dana naći u prilici da istu nekretninu prodajemo. Vrijednost nekretnina ne određuju samo lokacija, starost i veličina. Postoje mnogi trikovi kako se cijena kuće ili stana može dodatno uvećati. Ako planirate prodati ili zamijeniti svoj stan ili kuću, predlažemo da ozbiljno razmotrite pet savjeta koje vam donosimo u nastavku teksta.

1. Učinite vašu nekretninu atraktivnijom

Najvažnije je kako vaša kuća izgleda „sa lica“. Taj prvi utisak može naročito da oduševi potencijalne kupce. Pored oduševljenja, oni će osjećati neodoljivu želju da zakorače kroz ulazna vrata i pogledaju ostatak kuće. „Naslovnu stranu“ vaše kuće ne čini samo fasada. Bitan je i način na koji je uređen vrt, ošišana živa ograda, popločan prilaz i slično.

2. Učinite je jednostavnom (jeftinom) za održavanje

Većina kupaca, kod donošenja odluke, najviše brine o troškovima održavanja. Pitaju se hoće li biti neophodni neprekidni sitni radovi, te koliko su izdržljive glavne, skupe komponente kao što su kotao, bojler ili krov. Ako su te stvari kvalitetne i dobro urađene, njihov strah će biti neopravdan. Pored navedenog, važno je odabrati i namještaj koji je lakše održavati čistim i urednim, a tu je najvažniji odabir boja i materijala.

3. Napravite je energetski efikasnom

Odavno smo zagazili u doba moderne, energetski efikasne gradnje. Danas postoje i pasivne kuće, koje su gotovo neovisne pri grijanju i hlađenju. One podrazumijevaju super izolaciju, naprednu prozorsku tehnologiju, ventilaciju i posebnu rasvjetu. Današnji kupci, zbog ličnog budžeta, ali i ekološke osviještenosti u obzir uzimaju i energetsku efikasnost. Ako pravite veću kuću, na krov postavite solarne panele, koji će se vrlo brzo isplatiti, naročito ako živite u Hercegovini. Razmotrite ugradnju troslojnih stakala, LED rasvjete, te birajte efikasnije kućne aparate. Ovo će bez sumnje pozitivno utjecati na cijenu vaše nekretnine.

4. Veličina je bitna

Kvadratura ima veliki utjecaj na cijenu nekretnine. Veće kuće uglavnom bolje drže cijenu. Ako kupac bira između dvije slične kuće, često prevagne na stranu one koja ima neku dodatnu prostoriju, veći dnevni boravak ili vrt. Dodatnu kvadraturu može stvoriti uređivanje podruma ili tavana i pretvaranje istih iz skladišnog u prostor za življenje.

5. Pametna nekretnina = skuplja nekretnina

Istraživanja govore kako su kupci nekretnina u 2017. godini najveću pažnju obraćali na sigurnost. Sprave i softveri koji poboljšavaju sigurnost, mogu izuzetno uticati na cijenu nekretnine. Neke od njih su termostati, detektori dima, sprinkleri, sigurnosne kamere, sigurnosna rasvjeta, ojačane brave i sobe panike. Osim pojačane sigurnosti, pametne sprave vam mogu i život učiniti jednostavnijim. Kupci izuzetno vrednuju kapije s automatskim otvaranjem, pametna garažna vrata, te pametnu rasvjetu i kontrolu unutarnje temperature koji se sami reguliraju.