Novosti

Konferencija u Sarajevu: Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u BiH


Konferencija “Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini”, koja predstavlja platformu za promoviranje ciljeva održivog razvoja i podizanje svijesti o ulozi poduzeća u njihovom ostvarivanju, bit će održana danas u Sarajevu.

Konferencija na kojoj se očekuje više od 400 učesnika bit će održana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, a provodi ga tim Ujedinjenih nacija u BiH.

Pored pet glavnih govornika koji predstavljaju neke od vodećih kompanija iz Švedske, učesnici konferencije će se u okviru panel diskusija sa predstavnicama bh. kompanija osvrnuti na globalne teme u kontekstu BiH, uključujući, između ostalog, i odgovorno upravljanje resursima i zaštitu okoliša, etično poslovanje, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i njihov utjecaj na imidž i konkurentnost poduzeća. Na konferenciji će se također razgovarati i o pitanjima korporativne društvene odgovornosti, jednakim mogućnostima i rodnoj ravnopravnosti.

Na početku konferencije, kako su saopćili organizatori, predviđeno je uvodno obraćanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, generalnog direktora za međunarodnu razvojnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Johannesa Oljelunda, te rezidentne koordinatorice UN-a u BiH Sezin Sinanoglu.