Tržišta i finansije

Firma iz BiH traži nove kooperante, kilogram jagode plaćali 1,70 KM


Poduzeće “Prijedorčanka” iz Prijedora planira proširenje kooperativne proizvodnje industrijske jagode u prijedorskoj regiji a uslove su predstavili zainteresiranim u Novom Gradu.

Predstavnik poduzeća u sektoru za nabavke Milan Knežević rekao je Srni da na tržištu postoji potreba za jagodom sorte “zenga zengana”.

“U prijedorskoj regiji imamo 20 kooperanata koji imaju zasade na više od dva hektra. Planirano je da ove godine podignemo još 20 zasada po jedan dulum”, rekao Knežević.

Koordinator projekta Žarko Tubin kaže da se proizvodnja organizira uz podršku Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarsva i vodoprivrede.

“Planirano je da ove godine kooperantima bude sufinansirano 40 posto cijene repromaterijala koji zadužuju kod `Prijedorčanke`. Potrebno je da se svi zainteresirani jave što prije kako bi krajem idućeg mjeseca počele aktivnosti podizanja novih zasada”, kaže Tubin.

On je naveo da će Resor za pružanje stručnih usluga asistirati prilikom podizanja zasada. U Novom Gradu prošle godine je kod četiri kooperanta pokrenuta proizvodnja na četiri duluma.

Do danas se u ovoj općini prijavilo još šest zainteresiranih.

“Prijedorčanka” kooperantima obezbjeđuje repromaterijal koji otplaćuju tri godine koliko traje ugovor, a ove godine otkupna cijena je bila 1,70 KM za kilogram ovog voća.