Startup

Hrvatski startup Oradian pomaže siromašnim ljudima iz zabačenih područja Afrike i Azije


Nakon godina posmatranja kako se institucije za mikrofinansiranje i banke muče na tržištima Afrike i Azije pokušavajući se razvijati u skladu s novim (i tamo slabo dostupnim) tehnologijama, četiri poduzetnika došla su na ideju razvoja alata za finansijsku uključenost tih područja.

Kako bi to učinili, Antonio Šeparović, rodom iz Splita, Nigerijac Onyeka Abideli, Nijemac Julian Oehrlein i Amerikanac Andrew Mainhart osnovali su Oradian, startup koji pruža usluge finansijskim institucijama u zabačenim i teško dostupnim zajednicama.

A kako tačno Oradian posluje?

Naime, ova kompanija razvila je posebno softversko rješenje za mikrofinansijske institucije za vođenje njihova poslovanja u oblaku (eng. cloud). Tako su te institucije povećale svoju učinkovitost i dostupnost finansijskih sredstava krajnjim korisnicima u siromašnim krajevima. Tačnije, Oradian osigurava pristup svom setu alata na temelju pretplate, dajući pritom finansijskim institucijama pristup vodećoj tehnologiji.

I dok mnogi mladi odlaze iz Hrvatske, Šeparović je za sjedište kompanije predložio upravo glavni grad Hrvatske. Naime, budući da Oradian posluje preko GPRS-a, odnosno 2G mreže, kompaniji je bila potrebna što bolja infrastruktura mreže i što jeftiniji internet, a upravo to je ono što Zagreb nudi. Osim toga, i troškovi života su niži nego u ostalim evropskim metropolama, a na samom početku poslovanja Oradianu su što niži troškovi bili bitni.

Kompanija je krenula s radom 2012. godine i s dvadesetak zaposlenika, te su se njegovi osnivači sami finansirali uz pomoć porodica i prijatelja. Ipak, ubrzo je krenulo osvajanje nagrada za njihov proizvod nakon čega je uslijedio i interes od svjetskih investitora. Već 2014. osvojili su nagradu najboljeg startupa na Shift konferenciji u Splitu, a dvije godine kasnije Forbes ih je proglasio jednim od pet najboljih fintech startupa u Evropi.

Danas Oradian ima sto zaposlenika i više od milion krajnjih korisnika širom jugoistočne Azije i zapadne i istočne Afrike te zajednicu sa više od 60 finansijskih institucija u osam država s posebnim fokusom na Filipine i Nigeriju.