Novosti

Stipendije za 105 učenika koji odaberu deficitarna zanimanja u KS


Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo raspisat će Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima koji se upisuju u prvi razred srednjih stručnih škola s područja Kantona Sarajevo u školskoj 2018/2019. Cilj je afirmacija djece koja se školuju za deficitarna zanimanja.

Stipendije će dobiti 105 učenika, po pet najbolje rangiranih iz Elektrotehničke škole za energetiku – smijer elektroenergetičar i elektroinstalater, Srednje škole metalskih zanimanja – smjer bravar, zavarivač, plinski vodoinstalater i operater za CNC mašine, zatim smjer stolar, moler i bravar u Srednjoškolskom centru Hadžići.

Bit će stipendirano i pet mesara, voćara u Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, zatim pet zavarivača i elektroenergetičara Željezničkog školskog centra te isto toliko učenika koji odaberu smjer keramičar, podopolagač i moler u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi.

Podsticaj se odnosi i na odabir zanimanja stolara i rasadničara u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, autolimara i rukovodioca građevinskih i pretovarnih mašina u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, bravara i operatera na CNC mašinama u Srednjoškolskom centru Vogošća te autolimara i operatera u Srednjoškolskom centru Ilijaš.

“Stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja predstavlja direktan odgovor na potrebe tržišta rada i drago nam je da se percepcija stručnih škola i trogodišnjih zanimanja sve više mijenja u pozitivnom pravcu”, naglasio je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Trenutne procjene govore da na bh. tržištu nedostaje oko 6.000 softverskih inžinjera, a na biroima za zapošljavanje, osoba ovih profila gotovo da nema. Osim toga, na vrhu liste top deset najtraženijih zanimanja su bravar, tesar, tapetar, zavarivač, stolar, zidar, obućar, krojač, prodavač i konobar.

Analiza potreba tržišta rada u Federaciji BiH u 2018. godini pokazuje i da postoji najveća potreba za radnicima sa srednjom stručnom spremom IV stepena i to 43 posto, te radnicima srednje stručne spreme III stepena, odnosno 33 posto. Na evidenciji nezaposlenih najviše je diplomiranih ekonomista (1.218) i pravnika (1.027), a odmah iza njih nalaze se i frizeri (955), vozači motornih vozila (945) i automehaničari (908). Na evidenciji je i veliki broj maturanata gimnazije (3.404), ekonomskih tehničara (2.193), mašinskih tehničara (1.706) te prodavača (3.482).