Tema u fokusu

Fantastična priča i pouzdanost u poslovanju osoba sa invaliditetom


Piše: Aganović Emina

Pamuk d.o.o. je poduzeće iz Sarajeva koje od 2014. godine radi na zapošljavanju i profesionalnom osposobljavanju osoba sa invaliditetom, te nudi niz profesionalnih usluga potrebnih za renoviranje i uređenje interijera – parketarske, molerajske, krojačke, štamparske pa čak i usluge selidbe.

Ova firma je 2017. prepoznata kao jedna od 12 posto bonitetno pouzdanih kompanija u Bosni i Hercegovini što dokazuje ”Zvijezda bonitetne pouzdanosti” koja je dodijeljena od strane LRC-a iz Sarajeva, a kako kažu, i ove godine ostvarili su uslove za dobijanje prestižnog certifikata.

„S obzirom na cjelokupnu ekonomsku situaciju u našoj državi, možemo reći da smo jako zadovoljni proteklom godinom. Naše poslovanje ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje, što je od izuzetne važnosti za mladu firmu kao što je Pamuk d.o.o. Sarajevo. Također, protekla godina donijela nam je svojevrsno učvršćivanje na tržištu i stabilnost i prepoznati smo od strane sve većeg broja klijenata kao pouzdana firma koja nudi profesionalne usluge uređenja interijera“, kazao je Neriman Sokolović, direktor sarajevske firme.

Jedna od značajnih aktivnosti u protekloj godini ove firme jeste i ulaganje u novu opremu, te promjena poslovnog prostora na frekventniju lokaciju. Sve ove aktivnosti učinile su ih još pristupačnijim klijentima, a od strane Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH prepoznati su kao poslovni partner koji ostvaruje značajne rezultate u oblasti osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Firma Pamuk svoje poslovanje zasniva na konstantnom usavršavanjem i uvođenjem noviteta, pa zbog toga prate poslovne trendove i potrebe tržišta rada i u skladu s tim proširuju svoje usluge.

“Trenutno smo u završnoj fazi planiranja, te uskoro krećemo u implementaciju projekta izuzetno važnog za našu firmu i društvo u cjelini, a pogotovo za populaciju na koju se direktno odnosi – osobe ženskog spola, oštećenog sluha. Planirana je njihova sveobuhvatna edukacija i zapošljavanje u IT oblasti. Ova ideja je već prošla u drugi krug evaluacije po Javnom pozivu Challenge fonda za inovativne poslovne ideje“, ističe Sokolović.

Sve dosadašnje aktivnosti ove firme ostavile su pozitivan utjecaj na osobe sa invaliditetom jer im se pružila prilika za usavršavanje, a potom za zapošljavanje. Na taj način postigli su pozitivne efekte na život tih osoba, ali i pozitivne efekte u društvu jer su osobe sa invaliditetom usavršile svoje sposobnosti, zaposlile se i doprinijele razvoju društva kao njegovi ravnopravni građani.

Kako kažu, trenutno su zadovoljni obimom posla koji imaju s posebnim naglaskom da za svaku vrstu usluga imaju angažirane osobe sa invaliditetom koje imaju višegodišnje iskustvo u toj vrsti poslova, te stoga profesionalno rješavaju svaki poslovni izazov.

„Pored stručnjaka i voditelja pojedinih usluga, obučavamo novouposlene i do sada se pokazalo da su svi visoko motivirani i u relativno kratkom roku usvajaju potrebna znanja i kreću u usavršavanje. Zadovoljstvo naših klijenata samo za sebe govori o kvaliteti obavljenog posla i profesionalnosti naših uposlenika“, dodaje Sokolović.

Ono što ovu firmu izdvaja na tržištu i čini posebnom i specifičnom jeste rad na socijalnom poduzetništvu što je danas rijetkost na našim prostorima. Pružaju osobama sa invaliditetom finansijsku neovisnost, osjećaj da su jednako vrijedni u društvu i direktno utječu na njihovo samopouzdanje. Uz sve to dobivaju zadovoljne klijente, ali isto tako i zadovoljne uposlenike što je jednako važno.

„Osposobljavamo i zapošljavamo osobe sa invaliditetom koje teško mogu naći zaposlenje, a direktor i osnivači naše firme također su osobe sa stopostotnim invaliditetom. Kada se usmjerite na sposobnosti i potencijal osoba sa invaliditetom, a ne na nedostatke, onda dobijete visoko motivirane uposlenike koji nastoje da se kontinuirano usavršavaju i dobro obavljaju svoje poslovne zadatke“, tvrdi Sokolović.