Industrija

General Motors u ozbiljnim problemima zbog nametnutih carina


Carine na uvoz čelika i aluminija koje je nametnuo američki predsjednik Donald Trump podižu troškove poslovanja američkog automobilskog diva General Motorsa (GM) koji još procjenjuje posljedice tih mjera, kazala je GM-ova izvršna direktorica.

Jasno je da želimo da zadržimo cjenovnu dostupnost vozila. Primjećujemo međutim da troškovi rastu”, upozorila je Mary Barra u razgovoru s novinarima uoči održavanja godišnje skupštine dioničara.

Trump je prošlog mjeseca odobrio uvođenje kaznenih carina na uvoz čelika u SAD od 25 posto i aluminija od 10 posto za najveće američke dobavljače. Kanada, Evropa i Meksiko nisu dugo čekale s protivmjerama. Institut za upravljanje nabavkom ovog je mjeseca izvijestio da su te carine i najavljene protivmjere već podigle cijena metala, donoseći prekide u isporukama i kašnjenja u ispunjenju narudžbi.

Ulažemo velike napore kako bismo procijenili efekte tih carina”, istaknula je GM-ova izvršna direktorica, napominjući da je još prerano za pouzdane procjene s obzirom na dinamičnost trgovine i na složenost poslovanja autoindustrije.

Uprkos neizvjesnostima na trgovinskom planu, kako je istaknula Barra, nisu bili primorani da mijenjaju dugoročni smjer poslovanja.