Tržišta i finansije

Na Wall Streetu pale cijene dionica nakon što je FED povećao kamatne stope


Na Wall Streetu su cijene dionica pale nakon što je američka centralna banka, kao što se očekivalo, povećala kamatne stope, ali i signalizirala kako bi do kraja godine cijena novca mogla biti povećana još u dva navrata.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,47 posto, na 25.201 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 2.775 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 7.695 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke povećali su ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

Ekonomija je u dobroj situaciji. Većina ljudi koja želi da pronađe posao, nalazi ga. Nezaposlenost i inflacija su niske, a ukupni izgledi za rast ostaju povoljni”, kazao je Jerome Powell, predsjednik Feda, na konferenciji za novinare.

I dok se povećanje kamata očekivalo, ulagače su pomalo iznenadile nove projekcije čelnika centralne banke koji su blago povećali procjene kretanja kamata na kraju godine i sada očekuju još dva povećanja u 2018., a ne jedno kao dosad.

Razlog je tome jačanje inflacije, pa nove procjene čelnika Feda pokazuju da će stopa rasta potrošačkih cijena u ovoj godini dostići 2,1 posto, blago iznad Fedovih ciljanih nivoa od dva posto.

Sada se u ovoj godini očekuje ukupno četiri povećanja kamata, dok je dosad na tržištu bio konsenzus o tri povećanja, stoga smatram da je to malo iznenađenje”, kaže Katie Nixon, direktorica u fondu Northern Trust Wealth Management.