Potpisan Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u FBiH

Potpisan Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u FBiH

Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u FBiH, kojim su regulirana prava i obaveze oko 3.000 radnika, potpisali su danas u Sarajevu federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić i  predstavnici tri reprezentativna sindikata.

Riječ je o Samostalnom sindikatu željezničkih radnika u FBiH,  Savezu sindikata željezničkih radnika u FBiH i Samostalnom sindikatu izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH.

Lasić je istaknuo da je novi Kolektivni ugovor povoljniji za radnike od prethodnog i da smatra da će doprinijeti još boljem poslovanju JP Željeznice FBiH.

”Uvedeno je i poglavlje solidarnosti prema kojem je poslodavac u slučaju pogibije radnika na radnom mjestu obavezan da primi u radni odnos jednog člana njegove uže porodice”, pojasnio je Lasić.

Dodao je kako smatra da je sačinjen kvalitetan kolektivni ugovor koji je zadovoljavajući i za radnike i za poslodavca, te se nada da u budućnosti neće imati ozbiljne izmjene osim u dijelu u kojem će biti povećana primanja radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Nukić naveo je da je postignut pozitivan kompromis koji predstavlja pomak u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor.

Generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić kazao je da se kao poslodavci obavezuju da će poštovati obaveze iz Kolektivnog ugovora koji se najviše tiče primanja radnika, ali i sve ostalo što iz njega proizilazi.

Kolektivni ugovor potpisan je na rok od 16 mjeseci s dodatna tri mjeseca roka po isteku za izmjene i dopune ili eventualno zaključivanje novog ugovora.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.