Tržišta i finansije

Prihodi na rekordnoj razini, ali rast im usporio faktor na kojeg nemaju utjecaj


Španski modni lanac Inditex izvijestio je o skromnom rastu prihoda u prvom fiskalnom tromjesečju pod utjecajem jakog eura.

Iako su prihodi najvećeg modnog lanca u svijetu u razdoblju od februara do aprila dosegnuli rekordnih 5,7 milijardi eura, uvećani su samo dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje zbog nepovoljnog utjecaja valutnih tečajeva.

Kada se isključi taj utjecaj uvećani su sedam posto. Jaki euro nepovoljno je utjecao na profitabilnost vlasnika Zare koji više od polovine prihoda generira izvan eurozone, a u izvješćima ih knjiži u eurima.

Zbog centraliziranog modela nabave i distribucije veliki dio troškova također je iskazan u eurima. Bruto marža porasla je pak na godišnjoj razini za 0,68 postotna boda, na 58,9 posto, unatoč 16-postotnom skoku eura u tom razdoblju.

EBITDA je uvećana jedan posto, na 1,13 milijardi eura. Za dva posto je uvećana neto dobit, na 668 miliona eura. Inditex je u prvom financijskom tromjesečju otvorio nove trgovine na 36 tržišta i pokrenuo internetsku prodaju u Australiji i Novom Zelandu.

Na kraju aprila imali su ukupno 7.448 trgovina, 27 manje nego na kraju januara, jer su odlučili zatvarati manje trgovine i fokusirati se na velike prodajne centre kao dopunu web shopu. Poslovno izvješće za prvo tromjesečje pokazuje i da su u prvih šest sedmica drugog fiskalnog tromjesečja prihodi Inditexa rasli devet posto.