Novosti

Novi veliki udarac Volkswagenu


Njemački državni tužitelji odrezali su automobilskom divu Volkswagenu kaznu od milijardu eura zbog lažiranja podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih automobila.

“Državno odvjetništvo u Braunschweigu izdalo je upravno rješenje protiv Volkswagena (VW) u kontekstu krize s dizelskim automobilima i odrezalo kaznu od milijardu eura”, navodi se u priopćenju VW-a, objavljenom u srijedu.

Iz njemačkog automobilskog diva poručuju da kaznu prihvaćaju i da se na nju neće žaliti.

“Volkswagen time priznaje svoju odgovornost za krizu s dizelskim automobilima i smatra to daljnjim značajnim korakom u smjeru njezina prevladavanja”, dodaje se u priopćenju.

U uredu državnog tužitelja navode da kazna spada među najviše odrezane kompanijama u povijesti Njemačke. Upozoravaju ujedno da se ona ne odnosi na građanske parnice u kojima se traži odšteta ili na aktualnu kaznenu istragu koja se vodi protiv fizičkih osoba. VW je 2015. priznao da su 11 milijuna vozila prodanih diljem svijeta opremili uređajima za lažiranje, odnosno softverom koji je bio osmišljen za varanje regulatora kako bi ih naveo na zaključak da emisije ispušnih plinova udovoljavaju standardima.

Emisije štetnih sitnih čestica i oksida dušika (NOx) koje mogu prouzročiti respiratorna i srčana oboljenja bile su daleko veće od zakonom dopuštenih, podsjeća AFP. Ta je kriza VW dosad stajala više od 25 milijardi eura u kaznama, naknadama štete i otkupu vozila, a čekaju ih još brojne pravne bitke u Njemačkoj i inozemstvu.