Trgovina

Koliko vrijedi Mercator?


Na skupštini Mercatora ovoga je tjedna naznačeno kako je slovenski trgovac najvrjedniji dio posrnulog koncerna Agrokor. Mercator bi tako vrijedio čak 878,6 milijuna eura. Izvor je Agrokor dokument pod naslovom “Zaključna procjena vrijednosti poslovanja” koji je objavljen nedavno. Burzovna vrijednost Mercatora znatno je manja i trenutno iznosi 183 milijuna eura.

No, burzovna je vrijednost zapravo viša od one objavljene u Agrokorovu dokumentu. Razlike proizlaze iz karaktera metodologije.

Dionice Mercatora su se nakon skupštine na kojoj je bila objavljena Agrokorova procjena vrijednosti podigle za više od 10 posto, na 30 eura. Je li, dakle, Agrokor otkrio “tajnu” formulu za možebitnu prodaju slovenskog trgovca ili su vrijednosti u Agrokorovim bilancama prenapuhane?

Niti jedno od toga. Spomenutih 878,6 milijuna eura, naime, ne znači vrijednost za dioničare Mercatora već je to vrijednost kompanije odnosno “enterprise value”. Ta procjena znači vrijednost koji bi za kompaniju mogu utržiti dioničari i zajmodavci. I, što to znači za dioničare Mercatora? Čemu se mogu nadati Agrokor i Sberbank kao dva najveća dioničara?

Prema Agrokorovu dokumentu vrijednost Mercatora je između 623 milijuna i 1,3 milijarde eura. Ponderirana ukupna procjena iznosi već spomenutih 878,6 milijuna eura. Usporedbe radi, isti dokument kao vrijednost Konzuma navodi samo 209,3 milijuna eura, a drugi najvrjedniji dio Agrokora je Jamnica koja se vrednuje na 494,9 milijuna eura.

Ako želimo ustanoviti vrijednost koja se pripisuje dioničarima Mercatora, treba od procijenjene vrijednosti oduzeti dugove. Mercator je krajem ožujka imao 829,9 milijuna eura dugova te 46,23 milijuna eura kratkoročnih financijskih sredstava. Kad bi društvo poplaćalo sve zajmodavce, vlasnicima bi ostalo samo 95 milijuna eura odnosno 15,6 eura po dionici. Znatno manje od trenutne tržišne cijene.

Procjena je nešto viša kad se likvidnim sredstvima doda sva imovina na raspolaganju za prodaju. U tom slučaju dug iznosi 694 milijuna eura, a procijenjena vrijednost 184 milijuna eura, odnosno 30 eura po dionici. Dakle, trenutna burzovna cijena govori nam da su investitori vrlo optimistični prema budućnosti Mercatora.

Mercator ima 1622 dioničara. Agrokor drži 69,6 posto, a Sberbank 18,5 posto. I veliki dio preostalog udjela u rukama je institucionalnih investitora. Mali dioničari imaju blizu 1 posto udjela, piše SEEbiz.