IT i Tehnologija

Lenovo najavljuje laptop sa 128 GB RAM-a


Apple je krajem 2016. godine priznao kako trenutno nisu u mogućnosti ponuditi prijenosna računala sa više od 16 GB RAM-a jer bi veća količina memorije zahtijevala drugačiji memorijski sustav koji bi se loše odrazio na trajanje baterije, jer bi zahtijevao više energije za rad. Nedugo potom, krenula su razna predviđanja analitičara diljem svijeta kako će Apple do kraja 2017. godine na tržište izbaciti prijenosno računalo sa 32 GB RAM-a.

Na predviđanjima je sve i ostalo. Sada je već sredina 2018. godine, a Apple i dalje u ponudi ima MacBook Pro prijenosna računala s maksimalnom količinom radne memorije od 16 GB. I dok se Apple nećka bi li ili ne bi na tržište izbacio prijenosnike s većom količinom RAM-a, Lenovo nema takvih problema, već najavljuje prijenosna računala sa ni manje ni više nego 128 GB RAM-a i to DDR4 RAM-a.

Riječ je o prijenosniku iz serije ThinkPad P, točnije o modelu ThinkPad P52 koji bi se na tržištu trebao pojaviti do kraja ovog mjeseca, dakle vrlo skoro. Osim što će imati veliku, zapravo ogromnu količinu RAM-a, ThinkPad P52 će imati i veliki podatkovni prostor – do 6 TB (PCIe SSD).

Nadalje, bit će pokretan od strane Intelovih procesora osme generacije, a kupci će moći prema svojim potrebama birati između Core i Xeon procesora sa šest jezgri. Grafički dio posla odrađivat će Nvidijina grafička kartica Quadro P3200.

Od portova, ThinkPad P52 imat će po tri USB (Type-A) porta, dva Thunderbolt 3 porta, te po jedan HDMI (2.0), mDP i Gigabitni LAN port. Dakako tu su i nezaobilazni 3,5-milimetarski audio utori te čitač memorijskih kartica kao dio standardne opreme. Zaslon dijagonale 15,6 inča podržava 4K rezoluciju i 100% Adobe RGB spektra. Lenovo je odmah napomenuo kako je novi ThinkPad P52 ujedno i VR-Ready.

Iako se zna okvirni termin dolaska na tržište (krajem lipnja 2018.) Lenovo još nije objavio koliko će za ThinkPad P52 biti potrebno izdvojiti novaca. Jedno je sigurno, neće biti jeftin, piše SEEbiz.