Novosti

Najbolje oblasti za započinjanje biznisa


Lista najperspektivnijih oblasti, sa savjetima gdje je najbolje ulagati, započeti biznis ili jednostavno zaposliti se.

Evo koje su to oblasti:

1. Servisi za zdravlje na daljinu – Telemedicina

Istraživači očekuju da će ova industrija porasti za oko 39 posto od sada do 2020. godine. U međuvremenu raste tržište elektronskih uređaja, kombinirano sa željom da se smanje medicinski troškovi i sve veći broj starije populacije (u svim dijelovima svijeta).

Ljekari budućnosti će morati da postanu tumači podataka, uz pomoć tehničkih pomagala i da daju dijagnozu stanja kao i odgovarajuću terapiju.

2. Softver za snimanje filma

Potreba za ovakvim softverom ne dolazi samo iz “Hollywooda”, već i od onih koji razvijaju videoigrice i u oblastima medicine i nauke. Vjeruje se da će do 2019. godine ova industrija porasti za 43 posto.

3. Programi društvenih igara

Sjećate se društvene zaraze “Farmville”? Istraživačka kompanije “IBIS World” misli da će društvene igre kao što je upravo “Farmville” tek doživjeti bum i da će rasti za 12 posto svake godine. Rast je potaknut sve većim brojem konekcija širom svijeta i pametnih telefona.

4. Proizvodi za njegu kože – podmlađivanje

Nije u pitanju samo kozmetika, već i razni drugi produkti koji podmlađuju i uljepšavaju. Potaknuti su sve većom opsjednošću mladošću. Budućnost koja se prognozira za ovakve proizvode jeste rast od šest posto godišnje do 2020. godine.

5. “Peertopeer” dijeljenje materijala

Ili kako bismo mi slobodno preveli od prijatelja do prijatelja, ovakvi servisi za dijeljenje porasli su u proteklih pet godina, ali ova oblast ima još dosta prostora za proširenje. “IBIS World” predviđa da će industrija rasti oko 39 posto godišnje do 2020. godine.

6. Personalizovana medicina

Od medicine se u budućnosti dosta očekuje. Postoji potreba za boljim sredstvima za dijagnosticiranje bolesti. Da ne pominjemo sve veću rasprostranjenost raka. Istraživači očekuju da će ova oblast do 2022. godine rasti 11,8 posto godišnje.