Novosti

Simpozij o ranom rastu, razvoju i učenju djece privukao pažnju svjetskih stručnjaka


Sve je spremno za održavanje desetih “Dana BHAAAS” koji će se održati od 21. do 24. juna na Jahorini.

Na konferenciji, koju će posjetiti veliki broj uglednih profesora, istraživača, doktora, akademskih radnika i drugih uglednika iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti, očekuje se dolazak preko hiljadu učesnika iz 24 zemlje svijeta, te preko 375 predavača, koji će sudjelovati na 27 simpozija, okruglih stolova i panel diskusija.

Dvodnevni transdisciplinarni simpozij iz oblasti ranog rasta, razvoja i učenja, uključujući pedijatriju, dječiju psihijatriju, psihologiju, pedagogiju i obrazovanje, koji se realizira u saradnji sa USAID-om i UNICEF-om, a koji predvodi predsjednica BHAAAS Nirvana Pištoljević, privukao je pažnju svjetskih uglednih profesora, psihologa, doktora i drugih stručnjaka za rad s djecom koji dolaze iz  SAD, Italije, Velike Britanije, Holandije, Turske…

Tako će profesor dječije psihijatrije na Univerzitetu Michigan Mohammad Ghaziuddin održati predavanje na temu “Medicinski aspekti autizma: svjetski trendovi”. Ghaziuddin je dječij psihijatar, istraživač i profesor, a stručnjak je za dječiju i adolescentnu psihijatriju sa fokusom na istraživanja i rad s djecom sa poremećajem autističnog spektra. Objavio je veliki broj stručnih publikacija i dvije knjige na temu autizma.

Veoma zanimljivo predavanje očekujemo i od Mihele Erjavec, razvojnog biheviorlanog psihologa s Univerziteta Bangor u Sjevernom Velsu u Velikoj Britaniji, koja će predavati na temu “Prehrambene navike predškolske djece”. Ova ugledna profesorica koja je svoj profesionalni život posvetila istraživanju osnovnih pitanja učenja u djetinjstvu i šire, veoma je doprinijela i razvoju intervencije zdrave ishrane kod djece, čije studije je prošlo preko 700.000 djece u svijetu. Ona sarađuje sa mnogobrojnim nevladinim organizacijama, UNICEF-om i Svjetskom bankom na projektima koji poboljšavaju razvojne rezultate i smanjuju faktore zdravstvenog rizika. Viši je član Akademije za visoko obrazovanje (Velika Britanija); osnivač je Akademije nastavnih saradnika (BU) i Salcburg Global Fellow.

Iz Italije nam dolazi ugledni klinički psiholog za obrazovanje, koja se bavi ranim razvojem i obrazovanjem  djece sa autizmom i drugim poteškoćama Fabiola Casarini koja će govoriti o ranom rastu i učenju  Italiji. Fabiola je objavila više od 30 radova o učenju zasnovanom na dokazima za djecu sa smetnjama u razvoju. Ona je naučni saradnik na Univerzitetu Modena i Reggio Emilia. Naučni je direktor centara za učenje i istraživanje djece sa višestrukom invalidnošću i autizmom: “Scuola delle Stelle” za ranu intervenciju, “Kirikù” za djecu od tri do 11 godina i ”Casa Gioia” za adolescente i odrasle sa autizmom. Također je naučni direktor inovativne “Learning Gymn Allenamenti”, koji mališanima i djeci pruža intenzivne programe prevencije poteškoća u motornom razvoja. Osnivač je prvog obrazovnog centra Fab Lab u Italiji: Errepiù.