Novosti

Šta čeka bankare u regionu?


Najveći izazovi centralnih banaka u regionu u narednom periodu bit će kako ojačati bankarski sektor i održati monetarnu stabilnost šest ekonomija Zapadnog Balkana. Posebno, kako bi u slučaju “finansijskih potresa” na globalnom nivou države regiona “ostale na nogama”.

Cilj svih monetarnih sistema u regionu mora biti u narednom periodu jačanje stabilnosti, a strane direktne investicije su, pored domaćih, način da se fisklana stabilnost održi stabilnom, ocijenjeno je na panelu “Monetarna politika i stabilnost bankarskih sistema zemalja regiona – deceniju poslije bankrota Lehman Brothersa”, koji je održan drugog dana Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona.

Zahvaljujući blagom ukupnom rastu na Zapadnom Balkanu, pa i u Bosni i Hercegovini, povećava se i profitabilnost banaka, a prema riječima Želimire Raspudić, viceguvernerke Centralne banke BiH, neto dobit banaka iznosila je u 2017. godini 182 miliona eura, što je s obzirom na veličinu države, značajna suma.

Na panelu je ocijenjeno i da je digitalizacija bankarskog sektora i transformacija ovog sektora budućnost bankarstva, i da centralne banke treba da se prilagode novim trendovima, što će na kraju doprinijeti jačanju ukupnog finansijskog sistema država regiona.