Tržišta i finansije

Život u BiH sve skuplji: Poskupjeli kućanski aparati, vrtić i jabuke


Za pojedine kućanske aparate koji se svakodnevno koriste u domaćinstvima građani u BiH moraju izdvojiti više novca nego u aprilu prošle godine, a više novca moraju odvojiti za tehnički pregled vozila i registraciju, te za mjesečno plaćanje vrtića za mališane.

Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, u aprilu prošle godine prosječna cijena usisivača bila je 150,2 KM, dok je u aprilu ove godine iznosila 159,4 KM.

“Prosječna cijena u aprilu prošle godine električnog štednjaka bila je 449,6 KM, dok je u aprilu ove godine ta cijena iznosila 457,3 KM. Mašina za veš je u aprilu prošle godine u prosjeku koštala 547,8, dok je u aprilu ove godine ona 554,4 KM”, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Obavezno osiguranje vozila je u aprilu ove godine u prosjeku poskupjelo sa 209,9 KM na 215,9 KM u odnosu na april prethodne godine, dok je tehnički pregled skočio sa 71,9 KM na 74 KM.

Od voća poskupjelo je jedno od omiljenog, a to su jabuke. Iako je za proizvode i usluge iz kućnog budžeta potrebno izdvojiti više novca nego ranije, došlo je i do pada cijena pojedinih proizvoda poput mljevene kafe, tvrdokornog sira.