Tema u fokusu

Kako posluju apoteke u BiH: U prošloj godini utrošeno preko 615 miliona KM


Tržište lijekova jedno je od tri najprofitabilnija biznisa u svijetu, a pokazatelji govore kako je Bosna i Hercegovina zemlja koja ima najviše apoteka po glavi stanovnika u regiji.

U njima su bh. građani u protekloj godini utrošili 615.877.963 KM, a do povećanja potrošnje lijekova najviše dolazi u zimskom periodu – kada je sezona gripa i prehlada. Osim ‘sezonskih’ gripa i prehlada, velika količina novca izdvaja se za kontroliranje zdravstvenih problema, a proteklih godina najviše su se prodavali lijekovi za bolesti kardiovaskularnog sistema. Slijede lijekovi za bolesti metabolizma i alimentarnog trakta, te za bolesti nervnog sistema.

Kada je riječ o kompanijama koje plasiraju lijekove na bh. tržište, čak njih 326 predale su završni godišnji finansijski izvještaj za 2017. Uvidom u podatke koje je Poslovnim novinama na raspolaganje dao LRC BIS, možemo vidjeti kako je kroz protekle tri godine ukupan broj zaposlenih porastao za 12 posto, a isti postotak rasta prati i ukupan prihod od prodaje.

Međutim, taj rast je višestruko izraženiji kada govorimo o ukupnoj dobiti. Tako smo u 2015. imali dobit od 18.378.513 KM, da bi u posljednjem godišnjem izvještaju kompanije prijavile dobit od 26.340.417 KM, što je povećanje od 43 posto. Jasno je kako tržište lijekova u našoj državi bilježi veliki rast, ali također je fascinantan podatak kako je prihod od izvoza u posljednje tri godine skočio za nevjerovatnih 6.075 posto!

Apoteke Sarajevo i dalje su lider kada govorimo o najuspješnijim kompanijama po prihodima od osnovne djelatnosti, iako su oprihodovale manje nego godinu ranije. Sada im za vratom opasno puše Moja apoteka iz Banja Luke, koja u protekle tri godine bilježi veliki rast. Među prvih pet kompanija još su se smjestili Ibn-Sina iz Tuzle, Apoteke B Pharm Novi Grad, te Lupriv ljekarne iz Mostara.

Pogled na tabelu najuspješnijih kompanija po ukupnoj dobiti pokazuje da su Apoteke Sarajevo zauzele tek deveto mjesto, iako u posljednje tri godine u ovom segmentu bilježe rast od čak 378 posto. Još tri kompanije među prvih deset ostvarile su impresivnu dobit u periodu od 2015. do 2017. godine. Tako je bijeljinski Atom 96 u ovom periodu rastao čak 651 posto, zenička Pharmacija 105 posto, dok je najveći skok (831 posto) ostvario Al-Hanapzu iz Goražda.

(Piše: Alen Mehanović)