Lifestyle

Polovni ili novi automobil – šta se više isplati?


Postoje brojni faktori i preferencije koji mogu utjecati na odluku prilikom izbora automobila, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti finansijskom dilemom – da li kupiti polovni automobil ili novi.

Da li ste znali da automobil koji ste kupili i vozili godinu, po isteku te godine gubi skoro do 30 posto svoje nabavne vrijednosti? Ovo se dešava zato što je prilikom prodaje i kupovine polovnih automobila vrlo izražena tzv. asimetrična informisanost obje strane u ekonomiji – kupci, za razliku od prodavca, nemaju dovoljno informacija da procijene pravu vrijednost i fer cijenu tog konkretnog automobila. Tržište polovnih automobila veoma je zasićeno vozilima koja su korištena i očuvana u različitoj mjeri.

Skrivene mane

Neke razlike u odnosu na nove automobile, poput ogrebotina, lako su uočljive prilikom kupovine. Međutim, najveći broj nedostataka polovnih automobila čine takozvane skrivene mane, što znači da će se ukazati tek kasnije, nakon određenog perioda vožnje u vašem vlasništvu. Kupci ne mogu jasno predvidjeti koliko će ih te popravke i servis polovnog automobila koštati, dok vi sa druge strane ne možete njih da uvjerite u potpunosti da je vaš auto ispravan u istoj mjeri kao i novi. Zbog toga vrijednost novog automobila znatno opada ukoliko poželite da ga prodate svega godinu nakon kupovine, i to treba imati u vidu.

Uz napredak tehnologije dobili smo i znatna unaprjeđenja kada je izrada automobila u pitanju, pa današnji modeli imaju produžen radni vijek između potrebnih velikih servisa, a motori koji se u njih ugrađuju mogu raditi na zadovoljavajućem nivou čak i do pola miliona pređenih kilometara. Ljudi najčešće ne kupuju novi automobil kako bi ga prodali kroz godinu, već to posmatraju kao dugoročnu investiciju. Ukoliko možete zamisliti sebe kako vozite isti automobil narednih 10 godina, onda kupovina novog može biti prava stvar za vas, jer tako odstranjujete sve nepoznate iz procesa kupovine. Kao dodatak, najčešće dobijate i određeni broj godina garancije, tako da ne morate brinuti o servisiranju.

S druge strane, ukoliko ste iskusan kupac, koji ima oko da uoči nedostatke, a i uz napredak autodijagnostike u modernijim automobilima, kupovinom automobila koji je nekoliko godina star možete uštedjeti dosta novca. Ukoliko imate opredijeljen budžet u fiksnom iznosu za kupovinu automobila, ovu uštedu možete iskoristiti i tako što ćete za isti iznos kupiti automobil koji je više klase nego novi koji jednako košta.

Postoji još jedna povoljnost kod kupovine polovnog automobila, a koju je lako previdjeti – faktor stresa. Ukoliko vam se desi da na parkingu uočite ogrebotinu na vašem polovnom automobilu, vjerovatno ćete se mnogo manje sekirati nego kada vidite prve znake starosti na vašem mezimcu kupljenom „ispod čekića“. Polovni automobil možete prodati nakon nekoliko godina korištenja i zamijeniti ga boljim, uz manju doplatu nego što bi to bio slučaj kod prodaje novog automobila.

Kako je kupovina automobila jedna od većih stavki u našim životima, nije lako prelomiti i donijeti odluku. Ne gube svi automobili na vrijednosti jednako brzo, i ukoliko odaberete tip koji dobro čuva vrijednost, novi automobil može biti i bolja investicija od polovnog.

Pouzdanost i garancija

Koliko god u dobrom stanju bio polovni automobil, novi je ipak pouzdaniji i sa sobom donosi garanciju, koja pokriva eventualne kvarove, a oni, sa druge strane, mogu znatno povećati cijenu koju ćete platiti za polovni automobil. Kako se kvarovi ne mogu predvidjeti, to može predstavljati dodatno opterećenje za vaš budžet.

Da li je razlika u cijeni novog i polovnog automobila dovoljno velika za vas da opravda nešto više briga koje polovni automobili donosi sa sobom? Da li planirate da duži period vozite isti automobil ili da ga promijenite kroz nekoliko godina? Ovo su samo neka od pitanja na koja treba sebi da date odgovor, a oni će vas odvesti do najboljeg rješenja. Ako budete gledali lične potrebe i budžet, te sproveli neophodno istraživanje, sigurni smo da ćete doći do pravog rješenja.