Startup

U općini Gračanica započeo program Startup akademije


Svečani početak programa Startup akademije u općini Gračanica održan je u poslovnom centru Etna u Gračanici.

Svečanom početku su uz polaznike, lokalne medije i predstavnike općine Gračanica prisustvovali i direktorica Razvojne agencije Žepče i Jugoslav Sarajlić, projekt menadžer u RAŽ-u, koji su polaznicima i medijima predstavili program akademije kao i cjelokupan projekt.

Program se održava u okviru projekta “Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku saradnju i nova ulaganja” kojeg sufinancira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal.

Implementator projekt je Razvojna agencija Žepče, a provodi se u partnerstvu s Općinom Gračanica. Ukupna vrijednost projekta je 161.361,5 KM, od čega donator sufinansira 80 posto tj. 129.899,2 KM.

Nakon svečanog dijela, u 16 sati, započeo je prvi dan predavanja u sklopu 1. modula pod nazivom „Razvoj biznis modela“ koji je održao Goran Dodig iz Intera Tehnološkog parka Mostar. Riječ je o stručnjaku u području upravljanja brzo rastućim kompanijama i poslovnog konsaltinga.

Na prvom danu obuke prvog modulu polaznicima je pojašnjen koncept kreiranja poslovnog modela, omogućeno im je da ovladaju alatima i vještinama koji će im omogućiti da samostalno provode proces razvoja i unapređenja vlastitog poslovnog modela, pojašnjene su im prednosti i nedostatci različitih kanala prodaje te način ostvarivanja prihoda od prodaje vlastitog proizvoda/usluge kupcima.