Novosti

Uskoro počinje gradnja nove bolnice u Doboju


Cilj je da izgradnja nove bolnice Sveti apostol Luka u Doboju počne krajem augusta ili u prvoj polovini septembra, a planirano je da traje tri godine, kako je rekao Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na predstavljanju idejnog projekta za izgradnju, opremanje i uređenje ovog zdravstvenog objekta.

“Bolnica u Doboju je druga po veličini u RS i krajnje je vrijeme da se započne izgradnja novog objekta. U budžetu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite planirana su sredstva za svaku narednu godinu za izgradnju bolnice u Doboju”, rekao je Bogdanić.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da će bolnica imati prizemlje i šest spratova, a gabariti su 138,80 x 72,85.

“Zbog poplava koje su zadesile Doboj 2014. godine planirano je i izdizanje terena za 80 cm”, kazao je Latinović.

Naglasio je da će biti opremljena savremenom medicinskom opremom, a biće korištene i savremene metode dijagnostike. Putem sistema PACS RIS svi nalazi će, pojašnjava Latinović, biti dostupni u elektronskoj formi, te će svi dijagnostički aparati biti uvezani i moći će se povezati sa drugim bolnicama.

“Nova medicinska oprema će omogućiti i nove savremene metode dijagnostike i pružanja usluga, interventnu kardiologiju, centar za moždani udar, RCP, savremenu endoskopsku hirurgiju i ortopediju, oftalmologiju, ORL i druge grane medicine”, pojasnio je Latinović.

Rekao je da će, osim centralnog, biti izgrađeni i tehnički objekat za potrebe bolnice, kao i parking, koji će imati i heliodrom.

Milorad Živković, direktor JZU Bolnica Sveti apostol Luka u Doboju, kazao je da će ovim projektom biti izgrađena ne samo velelepna zgrada, nego i mnogo bolje organizirana institucija.

“Ovom bolnicom ne dobija samo dobojska regija, nego i širi prostor. Smatram da će mnogo dobiti i zdravstveni sistem, kao i cijela RS”, istaknuo je Živković.

Dobojska bolnica je dosad bila smještena u 15 objekata, a nalazili su se na trusnom području. Ukupna vrijednost izgradnje nove bolnice, bez PDV-a, je oko 80 miliona KM.