Novosti

Zvizdić otvorio sajam “Dani trešnje” u Mostaru


Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma “Dani trešnje 2018.” otvoren je u Vrapčićima kod Mostara.

Ovogodišnji 16. sajam okupio je oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonija i Albanije. Bit će to prilika za sve izlagače da predstave svoje djelatnosti i proizvode kroz četiri dana Sajma.

Sajam je proglasio otvorenim predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je u svom obraćanju čestitao organizatorima na uloženom trudu i radu te poželio dobrodošlicu i uspjeh izlagačima na manifestaciji.

Naglasivši značaj sajma, Zvizdić je ocijenio kako su ovakve manifestacije prigoda da se na jednom mjestu okupe poljoprivrednici, predstavnici vlasti i akademske zajednice i da svima ukažu koji je to put kojim treba ići, odnosno koje greške treba uvidjeti i koje novine unijeti u pristup ovoj vrlo važnoj grani. Posebno je apelovao na kupovinu domaćih proizvoda te njihov izvoz.

Da su svi ekonomski parametri u BiH u porastu, s ponosom je istaknuo, te dodao da smo prema mnogim najbolji u regionu. Kazao je da smo ove godine imali rast izvoza, vanjsku razmjenu po prvi put veću od 30 milijardi u godini, kao i najveći porast stranih investicija u jednoj godini. Kada su u pitanju, nova radna mjesta, tvrdi, da je i na to ponosan.

“Imamo ozbiljan potencijal, neke naše industrije su lideri u regionu, poput drvne, metalne i autoindustrije”, dodao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, BiH ima značajan rast turizma, te je na 15. mjestu na svijetu po broju turističkih posjeta na godišnjem nivou, u odnosu na broj stanovnika.

“To su ozbiljni potencijali i to će biti zadatak buduće vlasti nakon oktobarskih izbora, koji su neke procese usporili i zaustavili”, kazao je Zvizdić.

Dodao je i da je najveći cilj članstvo u EU i koraci ka NATO savezu. Obrativši se privrednicima, kazao je da su oni upravo nosioci budućeg samoodrživog razvoja BiH.

“Nismo do kraja zadovoljni urađenim, blagi smo optimisti jer svi procesi idu u pozitivnom smjeru, no pred nama je još mnogo posla”, poručio je Zvizdić.

Ovogodišnji partner sajma je grad Skoplje, odnosno njegova najmnogoljudnija općina Čair. Kroz sajamsku manifestaciju planirano je povezivanje, tačnije, uspostava davno pokidanih veza stare skopske čaršije sa starom jezgrom Grada Mostara preko starih autohtonih zanata – rukotvorine od srebra i bakra, na kojima će ove godine biti stavljen poseban akcent.