Novosti

Harbaš: Obnovljive izvore energije približiti građanima


Koordinator za obnovljive izvore energije Nihad Harbaš, smatra kako obnovljive izvore energije treba približiti građanima i lokalnim zajednicama jer su to krajnji korisnici koji trebaju implementirati mjere iz tog sektora.

”U Hrvatskoj je postavljena prva solarna elektrana koja je u vlasništvu građana, 500 građana je finansiralo ovaj projekt jer su vidjeli određeni benefit, besplatnu električnu energiju u nekom periodu ili nešto slično”, rekao je Harbaš.

Podsjetio je da se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ugovora o uspostavi Energetske zajednice obavezala baviti ovim sektorom i ispuniti određene obaveze.

”To je u bruto finalnoj potrošnji energije 40 posto iz obnovljivih izvora energije. Prema nekim rezultatima BiH je od 2014. godine uspjela u tome, a prema nekim nije”, istaknuo je Harbaš i dodao kako smatra da cilj nije postignut, gledajući iz ugla doprinosa čvrste biomase u ukupnom energijskom miksu.

Sesija ”Obnovljivi izvori energije – postignuća i predstojeće obaveze sektora obnovljivih izvora energije u BiH” uslijedila je nakon sesije o potencijalima za poboljšanje energetske i resursne efikasnosti u industriji.