IT i Tehnologija

Kinezi patentirali telefon bez okvira oko ekrana


Prošle sedmice pojavili su se izvještaji o dolazećem Huawei telefonu sa 6.9-inčnim OLED ekranom. Uređaj bi implementirao ravan displej, a ne edge-to-edge kakav se može vidjeti na aktuelnoj Mate 10 seriji.

Da li će ovo biti samo novi gigantski telefon ili je Huawei našao način da značajno smanji okvire oko ekrana? Novi patent bi mogao da razjasniti neke detalje. Kompaniji Huawei odobren je patent pod nazivom “Mobile Communications Device”. Patent opisuje smartfon sa pravougaonim kućištem i ekran bez okvira sa strane.

Proizvodnja telefona sa veoma tankim okvirima nije moguća ukoliko se koristi postojeća tehnologija. Zbog ovoga su inženjeri kompanije Huawei pronašli alternativu.

Okvir koji nije uobičajen koristi se za lijevu i desnu stranu uređaja, ali su metalne trake zalijepljene za kućište uz pomoć dvostrane ljepljive trake ili dispenzivnog lijepka. Ovo je urađeno na izuzetno profesionalan način i omogućava uređaju da i dalje bude vodootporan, otporan na prašinu.

Ekran osjetljiv na dodir ima ugrađenu strukturu na vrhu i na dnu. Kao rezultat, ekran je pričvršćen unutar kućišta i stoga na stranicama nema nepotrebnog pritiska. Prilično uski okviri ostaju na vrhu i u dnu uređaja, a da li bi ovo mogao biti novi 6.9-inčni Huawei telefon, o kome su se nedavno pojavile informacije, ostaje da se vidi.