Industrija

Stariji radnici za Mercedes i BMW vredniji su od zlata


Stariji radnici nisu teret, već vrijednost za kompaniju – glavna je misao kampanje koje je počeo provoditi Mercedes, a sličan stav imaju i u njegovom glavnom konkurentu, bavarskom BMW-u.

Predrasude da su stariji radnici prespori, neprilagodljivi, zaboravljivi i često na bolovanju u Mercedesu pokušavaju razbiti čak i izložbom koju je do sada posjetilo 80.000 ljudi. Posjetitelji prilikom ulaska na izložbu mogu izabrati hoće li ući kroz vrata za “mlade” ili “stare”. Odabirom vrata ponuđeni su testovi pamćenja, ravnoteže, sposobnosti timskog rada i fizičkih sposobnosti. Idejni začetnik izložbe Mercedesov je direktor proizvodnje Markus Schäfer.

Mnoge predrasude u vezi starenja već dugo nisu u modi. Svaka dob ima potencijal… dobna raznolikost znači raznolikost iskustva, perspektiva i novih ideja“, ističe Schäfer.

Osim izložbe, Mercedes je uveo još nekoliko inicijativa koje imaju za cilj promoviranje saradnje između starijih i mlađih kolega i olakšavanje rada. Pokrenuta je korporativna video platforma na kojoj stariji radnici pokazuju mlađima kako izvršiti složenije radne zadatke. Radnici stariji od 50 testiraju egzoskelete koji smanjuju opterećenje tijela prilikom rada s uzdignutim rukama.

Kako se približavaju penziji, radnicima je omogućen rad na pola radnog vremena. U BMW-u su u pogone postavili drvene podove kako bi smanjili opterećenje koljena, a tijekom smjene radnici se izmjenjuju na radnim pozicijama kako bi se izbjegao pretjeran broj repetitivnih pokreta tijela. Primjeri Mercedesa i BMW-a pokazuju koliko su njemačke kompanije postale svjesne posljedica starenja stanovništva.

Prosječna dob 136.000 Mercedesovih radnika u Njemačkoj je 44,7 godina. U BMW-u očekuju da će udjel radnika starijih od 50 godina s 25 posto u 2014. porasti na 35 posto do 2020. godine. Broj radno aktivnih Nijemaca do 2030. smanjit će se za dva miliona, a nedostatak radnika otkida privredi 0,9 posto od godišnjeg rasta.

Njemačka trenutno ima jednu od najvećih stopa zaposlenosti starijih u Evropi.