Lifestyle

Stiže nešto brže od WiFi mreže – znate li šta je Li-Fi?


Li-Fi – Light Fidelity and Visible Light Communications je sistem koji upravlja bežičnom komunikacijom pri velikim brzinama, a služi se sijalicama. Svjetlom se podaci mogu prenositi mnogo brže nego radiovalovima. No najveći nedostaci su što signal ne može kroz zidove niti je pogodan za javne mreže.

Neki se sjećaju kako smo se nekad na internet spajali pomoću dial-up linije. Bio je to, unatrag gledajući, mukotrpan, skup i dug proces. Zatim su se pojavile bežične mreže i Wi-Fi kojeg trenutno koristi najviše korisnika interneta. No, prije nekoliko godina, jedan je inovator predstavio novu ideju prenošenja podataka putem svjetla.

Li-Fi stoji za Light Fidelity and Visible Light Communications (VLC) sistem koji upravlja bežičnom komunikacijom koja putuje pri vrlo velikim brzinama. Tehnologija prenosa koristi obične sijalice kao usmjerivače signala, i to iznimno brzo.

Iza izraza Li-Fi stoji profesor Harald Haas sa Univerziteta u Edinburghu koji je novu tehnologiju predstavio još tokom TED Talk konferencije 2011. godine. Haas je iznio ideju da sijalice djeluju kao bežični usmjerivači. Nakon četiri godine istraživanja, Haas je 2012. pokrenuo firmu pureLiFi s ciljem da bude svjetski lider u tehnologiji komunikacije putem svjetla.

Kako funkcionira Li-Fi?

Li-Fi i Wi-Fi su prilično slični i oboje prenose podatke elektromagnetskim putem. Međutim, Wi-Fi koristi radio valove, a Li-Fi radi na vidljivim svjetlosnim valovima. Visible Light Communications znači da sistem sadrži fotodetektor za primanje svjetlosnih signala i element za obradu signala kako bi se podaci mogli prenositi.

Konstantna električna energija kroz LED sijalicu se može izmjenjivati ekstremno brzo, a da ljudsko oko ne vidi paljenje i gašenje svjetla. Naprimjer, podaci se unose u LED sijalicu (s tehnologijom za obradu signala), a zatim ona šalje podatke (ugrađene u zraku) do fotodetektora (fotodioda) pri velikim brzinama. To titranje svjetla ‘prijemnik’ pretvara u električni signal.

Li-Fi signali ne mogu prolaziti kroz zidove. To znači da, kako bi uživali u punoj povezanosti, LED sijalice trebaju biti postavljene u cijelom domu. Osim toga, zahtijeva da je sijalica uvijek uključena kako bi se osigurala povezanost, što znači da će svjetla morati biti uključena tokom cijelog dana što dovodi do povećanih troškova električne energije.

Prema tome, ondje gdje ne bude sijalice ili struje, nedostajat će i interneta pa tehnologija nije pogodna za javne mreže.

Međutim, upotreba Li-Fi umjesto Wi-Fi mreže riješit će mnoge sigurnosne probleme vezane za zajedničke i često preopterećene širokopojasne mreže. Također, može biti korisna u područjima do kojih radiofrekventni valovi ne dosežu.

Proširenje standardne Wi-Fi mreže zvano Wi-Fi HaLow je pokrenuto 2016. godine. Ovaj projekat treba udvostručiti područje povezivanja uz manji trošak energije. Zahvaljujući tome, HaLow je navodno savršen za uređaje s baterijama, kao što su pametni telefoni i satovi, a također se može koristiti za internet stvari (IoT) kao što su senzori i pametne aplikacije.

Zbog svojih impresivnih brzina, i Li-Fi može imati veliki utjecaj na internet stvari, jer može slati podatke na mnogo višim razinama i prema više uređaja koji se mogu povezati jedni s drugima.

Prije dvije godine tehnologija je testirana u Dubaiju, preko pružatelja telekomunikacijskih usluga Du i Zero1. Du tvrdi da je uspješno pružio internet, audio i video streaming putem Li-Fi veze.

Osim toga, izvještaji sugeriraju da Apple može izgraditi buduće iPhone s Li-Fi sposobnostima. Korisnik sa Twittera tvrdi da u iOS 9.1 kodu postoje reference na Li-Fi napisane kao ‘LiFiCapability’, tvrdeći da Apple u budućnosti može integrirati Li-Fi s iPhoneom.

Kompanija sa sjedištem u Charlottesvilleu – VLNComm, koju su osnovali Maite Brandt-Pearce i Mohammad Noshad u 2013. godini, dobila je podršku američkog Ministarstva energije i Nacionalne zaklade za nauku za rad s tehnologijom prijenosa podataka putem svjetla. Napravili su tri Li-Fi proizvoda: stolno svjetlo, USB stick i LED panel.

U novije vrijeme Icade, francuska investicijska kompanija za nekretnine, odlučila je koristiti Li-Fi kako bi svoje zaposlenike povezala s internetom.