Novosti

Gorivo za sedam dana jeftinije za 10 feninga


Vozači u Republici Srpskoj, poslije stresnog perioda koji su preživjeli zbog skakanja cijena goriva, jučer su se bar malo obradovali novoj korekciji cijena goriva na pojedinim pumpama, koje su u zavisnosti od distributera smanjene u prosjeku za oko 0,05 KM.

To je drugi val pojeftinjenja za sedmicu dana, pa su ukupno u tom periodu cijene pale za oko 0,10 KM.

Litar dizela je jučer na banjalučkim pumpama koštao od 2,14 do 2,20 KM, a benzina 95 od 2,14 do 2,19 KM.

Benzin 98 jučer je koštao od 2,14 do 2,30 KM, dok je cijena plina od 0,99 do 1,06 KM po litru u zavisnosti od pumpe.

Kako kažu distributeri, korekcije cijena nisu posljedica protesta vozača, koji su na sat zaustavljali svoja vozila, već isključivo zbog smanjenja cijena na tržištu.

U FBiH nije bilo drugog talasa pojeftinjenja, i tamo još traju korekcije na pumpama po osnovu prošlosedmičnog prvog talasa pojeftinjenja za 0,05 KM.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, rekao je jučer da je van granica BiH, te da nije čuo za novo pojeftinjenje, ali ga je ova vijest ipak obradovala.

“To je dobra vijest i još kad bi gorivo palo za dodatnih 0,10 KM, mi bismo bili zadovoljni”, kaže Grbić.

Prevoznici se na sastanku održanom u nedjelju inače nisu složili sa pojeftinjenjem od 0,05 KM i tražili su da to bude 30 feninga, zatim da se pod hitno uvedu vinjete za strane prevoznike da i oni plaćaju korištenje puteva u BiH i na osnovu tih sredstava da se smanje obaveze prevoznika iz RS i BiH u vidu plaćanja putarine kada registruju teretna vozila.

U Federalnom ministarstvu trgovine od prošle sedmice traje postupak pojeftinjenja na pumpama koje nisu u prvom talasu promijenile cijene.

“To je pojeftinjenje za oko 0,05 KM, i oni koji još nisu izvršili korekcije, to će uraditi do kraja sedmice budući da imamo 680 pumpi. Da li će biti novih korekcija, zasad ne možemo prognozirati”, kažu u Federalnom ministarstvu trgovine.