Novosti

Otvoreni 10. Dani BHAAAS u BiH


Predsjednica BHAAAS  Nirvana Pištoljević, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović i direktor misije USAID u BiH Peter Duffy jutros su na Jahorini zvanično otvorili 10. Dane Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Tako će se u Hotelu Termag, za četiri dana, održati 27 simpozija, mnoštvo okruglih stolova i panel diskusija sa 375 predavača i preko 1.000 učesnika iz 24 zemlje svijeta.

”Osnovni cilj Dana BHAAAS je spajanje dijaspore i BiH kroz nauku, umjetnost i kulturu i tu smo misiju definitivno ostvarili. U četiri dana održaćemo 27 simpozija, okruglih stolova i panel diskusija,  predavaće 375 stručnjaka koje će slušati preko 1000 učesnika iz 24 zemlje svijeta. Zbog programa sam naročito ponosna na 10. Dane BHAAAS”, kazala je Pištoljević.

Prvi dan konferencije bio je u znaku tehničkih i prirodnih nauka, te dijagnostike i detekcije u ranom rastu i razvoju. Tako je profesor matematike na Wellesley College u Bostonu Ismar Volić, vodio simpozij primijenjene matematike, kriptografije i STEM (science, technology, engineering, mathematics) obrazovanja.

Akademik Dejan Milošević, redovni profesor teorijske fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, govorio o najnovijim istraživanjima u atonauci, dok je profesor na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti Mirsad Hadžikadić predavao na temu kompleksnosti sistema.

Simpozij iz standardizacije i implementacije standarda i srodnih oblasti sa akcentom na savremena saznanja u navedenim oblastima vodili su Tatjana Vidović i Dragan Ćućilo, dok su za simpozij o mehatronici, robotici i embedded sistemima bili zaduženi Tarik Uzunović, Asif Šabanović i Jasmin Kevrić.

Veliku pažnju struke privukao je prvi dan transdisciplinarnog simpozija iz oblasti ranog rasta, razvoja i ranog učenja djeteta, uključujući pedijatriju, dječiju psihijatriju i psihologiju, pedagogiju i srodne oblasti koji je vodila Nirvana Pištoljević, koji je sponzorisan od strane USAID-a.

Na programu prvog dana 10. Dana BHAAAS bili su i Internacionalni simpozij iz električnih mašina i elektromotornih pogona, koji je vodila Nerdina Mehinović, te simpozij iz naprednih sistema električne energije (planiranje, operacija i kontrola) voditelja Samira Avdakovića, Amira Nuhanovića, Maje Muftić Dedović i Nedisa Dautbašića.

Za simpozij iz građevinstva bili su zaduženi Suada Džebo, Mirza Pozder, Nikolina Mijić, Sanjin Albinović, Žanesa Ljevo i Ammar Šarić, dok su simpozij iz informatičkih nauka vodili Mirsad Hadžikadić, Belma Ramić-Brkić i Džejla Međedović, te simpozij iz informacijskih i komunikacijskih tehnologija koji vodili Aljo Mujčić i Edin Mujčić.

Ovogodišnji program Dana BHAAAS obogaćen je mnogim kulturnim događajima, tako je prvi dan rezervisan za koncert Sarajevske filharmonije.