Novosti

Beč – Pionir otvorenih podataka u javnom sektoru dolazi u Sarajevo


Dvodnevna konferencija “Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost, koja će se održati 3. i 4. jula u sklopu manifestacije “Dani Beča u Sarajevu”, donosi zanimljive gradske teme, a jedna od njih glasi “Pametna rješenja za lokalne zajednice”.

Beč kao pionir otvorenih podataka u javnom sektoru itekako ima ponuditi rješenja za bolju komunikaciju unutar uprave, između službi i ostalih organizacionih jedinica i najbitnije, o informiranju građana.

Ključno pitanje s aspekta digitalizacije i pametnih gradova glasi, kako iskoristiti postojeća tehnološka rješenja za efikasniju gradsku upravu, a ujedno i komunikaciju s građanima.

Radeći u tom smjeru Beč je stavio sve dostupne podatke putem statističkih baza, aplikacija, vizualizacija, geo-podataka i ‘real time’ podataka na javno korištenje kako bi se olakšala razmjena informacija unutar administracije i sa građanima.

Bečki predavač iz press službe Patrik Volf predstaviće i dvije veoma popularne aplikacije gradske uprave “LiveApp” i “ReciBeču” i njihov chatbot koji je bio prvi chatbot jedne gradske uprave u svijetu.

Bečlije i Sarajlije o ovome će govoriti na konferenciji s gratis učešćem za koju se lako registrovati na danibecausarajevu.com.